Набеден за наркоман шофьор осъди полицейска дирекция

Пазарджик
16.07.2018 / 15:18

Набеден за дрогиран водач поиска от Областната дирекция на МВР в Пазарджик да му плати компенсация от 10 000 лева за това, че по време на проверка бил тестван с уред за употреба на амфетамини и пробата се оказала положителна. И.П. от град Белово заведе дело в местния Административен съд, но магистратите уважиха частично иска му и прецениха, че МВР-дирекцията в Пазарджик трябва да му плати само 500 лв. обезщетение за причинените неимуществени вреди.

Искът му за остатъка до 10 000 лева бе отхвърлен като неоснователен, реши съдия Десислава Кривиралчева. Случката се развива на 25 февруари м. г., когато И.П. бил спрян за проверка в Септември. Уредът показва, че е употребил амфетамини и заради положителния тест му отнели шофьорската книжка. Човекът силно се стресирал. Дотогава бил весел и жизнерадостен, но се затворил в себе си, спрял да общува с колегите си.

Ситуацията се отразила на отношенията в семейството му, защото градът е малък и всичко се коментира. И до момента човекът не се чувства пълноценен в социалния живот и работата си, има отлив на приятели и „чува“ за себе си, че е наркоман. Първоначално беловецът обжалва двете наказателни постановления и печели делото пред Административния съд. До това решение се стига, след като служителят, направил проверката, не е достатъчно категоричен, че техническото средство отразява обективно дали водачът е употребил наркотици.

Но най-вече - младият човек дал кръв за изследване, като съдебно медицинската експертиза не открива наркотични вещества. При второто дело младежът отново печели - осъжда Областната дирекция на МВР да му плати 500 лева за понесените вреди, лихва от 35 лева, както и да поеме разноските по делото - 340 лева. Искът му за остатъка до 10 000 лева е отхвърлен като неоснователен. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев