Ограничават струпването на хора на 10 км от огнището на чума в Ямболско

.........
16.07.2018 / 17:08

Ограничават се големи обществени прояви със струпване на хора в 10-километровата зона около огнището на чума в Ямболско.

Това е решил на първото си заседание оперативният щаб, създаден след напрежението около евтаназията на животни в Ямболско, съобщи МВР.

В района бяха убити малко над 4000 глави добитък, но барикада от протестиращи спря евтаназирането на последното стадо – на баба Дора.

Втората допълнителна мярка е засилване контрола по граничните пунктове на товарите за пренос на месни храни. По думите на вътрешния министър Валентин Радев целта е да не се допусне превоз на месо, което е заразено.

Третата препоръка е към Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) – ежедневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол.

Коментарите, че може би въобще няма болни животни земеделският министър Румен Порожанов отхвърли категорично. Директорът на Българската агенция по храните (БАБХ) Дамян Илиев също.

За всяка евтанизирана овца ще се плати компенсация, като минимумът ще е 190 лв.

А от МВР признаха, че убиването на животните е можело да се случи и по друг начин.

Директорът на БАБХ добави още, че евтанизираните животни не са заплаха за населените места и не се изхвърлят на места като вододайни зони.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев