Дете без ръце и крака вече пише и рисува. Професор по бионика изобретил протези за момичето

.........
20.07.2018 / 09:39

Дете без ръце и крака вече може да ходи, да пише, рисува и да държи прибори за хранене, с които да се обслужва. Деветгодишната Еля Шаидинова е от разградското село Ясеновец и е родена без горни и долни крайници. Зам. кметът на Разград Ердинч Хасанов от няколко години води кампания за подпомагането на детето и на неговото семейство. Той се свързва със специалиста по протезиране проф. по бионика Евгени Дюкенджиев от Горна Оряховица и му разказал за случая с момичето. В продължение на 4 месеца професорът и съпругата му работят по изготвянето на бъдещите протези.

Задачата била особено трудна, тъй като детето било с особено тежки ампутации, които превръщали закрепването на протезите в почти невъзможно. Въпреки това на 9 април били изработени горните протези, а на 8 юли долните. След поставянето и само за половин час малката Еля вече направила първите си самостоятелни крачки с новите си крака.

Сега вече тя може да се движи съвсем нормално и да управлява протезите си без проблеми. Прекарва по няколко часа на ден в ходене и опознаване на света, нещо за което е мечтала през всичките тези 9 години от живота си. Ежедневно посещава и Центъра за рехабилитация на деца с увреждания в бившия дом Майка и дете в Разград.

Стойността на сегашните протези на момичето наполовина е поета от проф. Евгени Дюкенджиев, а останалата част от частна фирма. Проблемът обаче е, че най-късно след година и половина те ще трябва да бъдат заменени с нови, тъй като детето расте. А семейството на Еля няма средства за да заплати стойността на новите протези, която е над 20 хил. лв. Държавата и здравната каса пък нямат подобна клинична пътека, по която да поемат финансирането на протезите. Единствената надежда на Еля и близките и е да се намерят добри хора, които да дарят средства за новите ръце и крака на малкото момиче. За да продължи то да се чувства нормално, като всички останали свои връстници.

Проф. Евгени Дюкенджиев е биомеханик, носител на редица престижни научни звания и отличия. През 1990 г. е обявен за изобретател на годината у нас. Член е на Руската академия на технологичните науки, ръководител катедра и директор на профилния институт по бионика на Рижския технологичен университет в Латвия, Държавен професор по механика на протезите на същото учебно заведение. Носител на златен медал от Световната организация за интелектуална собственост на ООН. Член на Американската асоциация за наука и технологии. Председател на българската асоциация на протезистите, ортезистите и ортопедистите.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев