Евтаназираха и стадото на баба Дора от Шарково

Стадо кози
22.07.2018 / 18:47

Този следобед ветеринари евтаназираха и животните на баба Дора в село Шарково. По-рано днес полицията изведе от селото доброволците, които пазеха животните.

Представители на медиите не бяха допуснати до населеното място. Според заповедта на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в селото не се допускаха автомобили и хора, които нямат адресна регистрация там.

Ветеринарните лекари, които не успяха да вземат пробите от животните, бяха сменени. От земеделското министерство бяха категорични, че животните в село Шарково трябва да бъдат умъртвени, защото се намират в огнище, където е открита чума.

"Опасността от заразата е много голяма. От Северна България ми се обаждат, има хиляди овце, и казват, заразата може да е стигнала вече и до Видин. Хората треперят", коментира пред BG ONAIR един от животновъдите Иван Асенов.

Баба Дора от ямболското село Шарково загуби всичките си 60 кози заради огнището на чума в селото. Възрастната жена е един от многото животновъди в Ямболско и Бургаско, чиито стада бяха изцяло евтаназирани, въпреки че голяма част от животните не проявяват симптоми на заразата.

По мнението на д-р Марина Иванова институциите е трябвало да обяснят детайлно защо се налага евтаназията. "Мисля, че по-голяма част от хората изобщо не разбират защо трябва да се избиват напълно здрави животни. Обясни директорът на агенцията, че става дума за животни, които са били в контакт със заразени. Но същевременно с това се избиват хиляди животни в 3-километровата зона, която е определена около огнището на избухване на заболяването. Нито в плана за действие при избухване на чума, нито директивата са предвидени такива мерки", коментира д-р Марина Иванова.

След Воден, Крайново и Странджа Шарково е четвъртото село, където се евтаназират овце и кози заради положителните проби за чума.

Източник: БГНЕС
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев