Вземат втора проба от стадата, плащат от днес обезщетенията

Румен Порожанов
23.07.2018 / 11:03

Втори проби трябва да се вземат от всички стада. Контролът на заболяването ще бъде разширен в 20-километрова зона. Това обяви земеделският министър Румен Порожанов в интервю за БНТ.

„В четвъртък разговарях със стопаните на стадото от Болярово, те отказаха да допуснат лекарите. Водят се разговори, за мен не е сериозно - единият член на семейството е съгласен, другият – не“, разказа той и допълни: "Виждате, че така наречените протестиращи сега са се преместили ".

"Ако втората проба докаже, че няма заболяване, те все пак ще останат под наблюдение. Никой няма за цел да манипулира, разбира се, че пробите са истински. С министър Радев поискахме изслушване, изнесохме данни, че в района на Странджа, Краище и Шарково има положителни проби, потвърдени включително и от лабораторията във Франция, така че заболяването го има, то съществува", коментира още министърът.

"Едно разпространение на болестта в по-големи райони създава икономически загуби за цялото овцевъдство в България. В 5 населени места имаме умъртвяване на животните, но в 7 общини имаме спиране на търговията с мляко и месо", добави земеделският министър.

От миналия четвъртък е стартирало приемането на документи за програмата "де минимис". Обезщетенията в Шарково ще започнат да се изплащат днес. При посещението си в четвъртък предложих на баба Дора освен обезщетението, което въобще не е малко, в Карловския балкан беше заделено едно стадо от сто кози. Аз лично поех ангажимент да й го запазим, но тя отказа, каза още Порожанов.

Източник: Монитор
Снимка: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев