ЕК одобри пилотен проект на България за двойния стандарт при храните

Храна
23.07.2018 / 17:03

С 1,3 милиона евро Брюксел ще бори двойния стандарт при храните и напитките. С парите ще може да се купи оборудване и да се правят тестове за качеството на продуктите в Източна и Западна Европа. А събраните данни трябва да послужат за причина за законодателни промени.

Потребителски организации ще могат да кандидатстват по програмата от средата на следващата година. Инициатори на проекта са двама депутати на ГЕРБ.

„Един от проблемите, които има в момента, преди да се въведат единни стандарти в ЕС е, че изследванията, които са правени са само в една държава или са поръчани от някого. И винаги се намира второ страна, която да каже да не би да е поръчано от конкуренцията това. Ето защо имаме нужда от обективен подход в целия ЕС”, заяви евродепутатът Андрей Новаков.

"Радвам се, че решението дойде от нашата страна. Потребителските организации ще могат да ползват парите за информационни кампании, за тестове, за сътрудничество по сходни проекти със съседни страни. Очакваме събраните данни от реализацията на проектите да послужат за въвеждане на минимални стандарти в ЕС", заяви още Новаков.

Очаква се изготвянето на същинската законодателна рамка да започне от началото на 2019 г., а събирането на първите проекти - от края на следващата година.

Двойните стандарти са огромен бич за ЕС. Ще направим всичко възможно да бъдат уеднаквени критериите при храните, особено в Източна Европа. Следващата стъпка е при козметиката", добави още Новаков.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев