Президентското вето скара депутатите и спря спорните промени в Закона за приватизацията

Народното събрание
26.07.2018 / 17:28

Депутатите се съобразиха с мотивите на ветото на президента Румен Радев и гласуваха против текстовете от Закона за приватизацията и следприватизационен контрол, които държавният глава върна за повторно разглеждане.

В президентските мотиви се посочва, че така направените промени ще доведат до преразглеждане на вече сключени приватизационни договори в ущърб на държавата и обществото.

Законът за приватизация и следприватизационен контрол не събра необходимото мнозинство в Народното събрание, като нито един народен представител не гласува „за“, „против“ бяха 185 и двама „въздържали се“.

Спорните изменения в закона бяха направени на 18 юли т.г., а конкретен повод за общественото недоволство стана текст, предвиждащ специфични задължения за едно приватизирано дружество да бъдат вменявани за не повече от 5 години. Според много от анализаторите така се спестява на Кирил Домусчиев дълг от 58 млн. лева, които той трябва да плати на държавата по силата на съдебно решение.

Новите текстове доведоха и до политически трусове в управляващото мнозинство. НФСБ, една от партиите в „Обединени патриоти“ и коалиционен партньор в управлението, разкритикува управляващите от ГЕРБ заради нормативните промени, които определи като лобистки.

Източник: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев