Църквата прославя Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Честит имен ден на всички, които празнуват днес!
27.07.2018 / 11:43

равославната църква прославя Свети Великомъченик Пантелеймон и Свети Седмочисленици.

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия (днес Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки – Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки – Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Пантелеймон".

Още в първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

Българите приемат светеца лечител за закрилник на пътниците и вярват, че той също така пази от наводнения. Празникът на светеца, наричан Пантелей, Пантелей пътник, Панталей, Воден Панталей, а още и Църна Паталея, се почита за предпазване от всякакви болести и злини. В Странджа, Родопите, Сакар има много параклиси и аязма, наречени на светеца, които се посещават на празника му. Тогава жените раздават пити в негова чест, за да няма бури и градушки.

Денят се приема за подходящ за пътуване, откъдето е и името му Пантелей пътник.

На 27 юли се чества и успението на свети Климент Охридски. По древна традиция на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но в този ден те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.

Имен ден празнуват: Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев