Семейство оставя сина си с увреждане на грижите на Борисов за ден

.........
30.07.2018 / 12:09

Родители на младеж с увреждане дойдоха в приемната на Министерски съвет тази сутрин. В знак на протест те ще оставят сина си на грижите на премиера Бойко Борисов през целия ден, за да му покажат трудностите, пред които са изправени ежедневно, предаде БГНЕС.

Облечени в черните тениски „Системата ни Убива!”, Емил Мавродиев, баща на 18-годишния Петър, и неговата съпруга успяха да качат инвалидната количка на сина си по стълбите до приемната на Министерски съвет.

На помощ дойдоха и други представители на протестиращите родители на деца с увреждания.

„Тук съм, за да покажа, че хора като мен, с увреждания, съществуват и имат потенциал. Те имат личностни и професионални качества и могат да бъдат достойни граждани“, сподели 18-годишният Петър. Той скоро е станал пълнолетен, но от малък страда от детска церебрална парализа. Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и дори вече е приет да учи Специална педагогика в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. „Аз имам нужда от рехабилитация и други терапевтични процедури, за да може да се чувствам по-добре физически и да покажа интелектуалния се потенциал“, настоя Петър.

Баща му Емил допълни, че като родител на дете с увреждания дълги години се бори с всички трудности и недостатъците на системата. „Смея да твърдя, че в България няма професионални центрове, които да помагат на такива хора. Всеки се спасява - кой както може“, каза бащата и призова на това да бъде сложен край.

Емил Мавродиев определи положението на родителите на деца с увреждания като „задънена улица“, за което допринасят лошото им финансово състояние, както и липсата на специалисти.

Петър остава в приемната на Борисов с един сак багаж, както и шината, която трябва да използва. До премиера има и писмо с инструкции, в което е описано от какви специфични грижи Петър се нуждае, както и координати на родителите му.

Източник: Actualno.com
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев