Социалният министър Бисер Петков обеща повече пари за всички хора с увреждания

Бисер Петков
30.07.2018 / 14:57

В ефира на Нова телевизия социалният министър Бисер Петков обеща повече пари за всички хора с увреждания. За хората с 3-та група инвалидност увеличението на интеграционната добавка ще бъде тройно. В тази група попадат най-много хора с увреждания, допълни още той.

В 3-та група влизат увреждания под 75%. Сега тяхната добавка е 11 лева и 25 стотинки. Занапред тя ще се изчислява на друга база – като 10% от линията на бедността. Това означава 34 лева вместо сегашните 11. Значително увеличение се предвиждат и за хората в най-тежко положение. Проектът на Закона за хората с увреждания ще се разглежда в понеделник, поясни Петков.

По думите му увеличението ще е по линия на предвидената месечна финансова подкрепа, която ще замени интеграционните добавки, които сега се получават от хората с увреждания: "Тази подкрепа ще бъде в по-значителен размер. Предложението е най-значителното увеличение да бъде за тези хора с увреждания, които получават социална инвалидна пенсия с добавка за асистентска услуга, т.е. те не са работили и не могат да работят заради състоянието си", каза той.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев