Дават ТЕЛК по нови правила от днес

ТЕЛК
03.08.2018 / 11:13

От днес лекарите в ТЕЛК-овете ще изчисляват процента на загубена работоспособност по различен начин. Причината е, че промените на здравното министерство в наредбата за медицинската експертиза бяха обнародвани в „Държавен вестник" и така влязоха в сила.

С промените се предлага нов подход при оценката на инвалидност чрез премахване на математическата формула на изчисление при множество увреждания. Идеята е да се даде приоритет на най-тежките случаи, а по-леките да се пресеят. Заради това най-голям процент ще носи основното заболяване, а процент за придружаващо ще се дава само, ако то е с над 50% инвалидност.

Това означава, че ако основната диагноза носи 80%, ще може да се добавят до 20% от втората. Повишават се същевременно процентите при злокачествени образувания. Досега при онкологични диагнози след петата година, ако липсват метастази, лекарите изписват 30% увреждане, но с новите промени се предлага да се гарантират 50% трайно намалена работоспособност.

Според управляващите с този нов подход ще намалят корупцията в ТЕЛК и броят на фалшивите решения, както и на тези при възрастните хора, които страдат от много диагнози и сумарно получават висок процент на инвалидност. Според хората с увреждания обаче новата методика сериозно ще ореже права. По сметките им над 100 000 души със сериозни диагнози ще загубят правото си на помощи от социалната система след преосвидетелстването им по новите правила. Последиците ще покаже шестмесечният мониторинг на промените и анализ на въздействието й.

Източник: clinica.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев