Днес се навършват 20 години от смъртта на Тодор Живков

Тодор Живков
05.08.2018 / 09:27

Тодор Христов Живков е български политик от Българската комунистическа партия (БКП), който между 1956 и 1989 година оглавява тоталитарния режим на Народна република България.

Роден през 1911 година в Правец в средно заможно семейство, Живков учи в родното си село и в близкия град Орхание, след което се премества в София и през 1932 година завършва средно техническо училище. По това време се включва в комунистическото движение и през следващите години, в които работи като печатар, е активен в софийската организация на БКП. През 1935 година изглежда прекъсва връзките си с партията и в продължение на години не работи, издържан от съпругата си, която е лекар в различни села из България. През 1943 година отново е привлечен към комунистическата партия и за известно време е отговорен за връзките между партийното ръководство и действащия в родния му край Партизански отряд „Чавдар“.

Непосредствено след Деветосептемврийския преврат от 1944 година Тодор Живков оглавява полицейска група, която се включва активно в комунистическия терор, но скоро се преориентира към кариера в апарата на взелата властта БКП. С подкрепата на висшия функционер и бъдещ диктатор Вълко Червенков той бързо се издига, като през 1951 година вече е едновременно секретар на Централния комитет (ЦК) и член на Политбюро. През 1954 година, когато под съветски натиск Червенков се оттегля от част от постовете си, Живков става първи секретар на ЦК, а през 1956 година окончателно го измества като фактически ръководител на режима. През следващите години, с все по-силната подкрепа на съветския диктатор Никита Хрушчов, систематично отстранява всички свои потенциални съперници в партийното ръководство, докато през 1962 година вече е безспорен лидер и е избран за министър-председател.

От приемането на Конституцията през 1971 до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет, т.е. фактически държавен глава.

Източник: Уикипидея
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев