Страната ни може да остане без прогнозата за времето

......
07.08.2018 / 21:12

Страната ни може да остане без прогнозата за времето в пика на отпуските. Причината - служителите от Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че ще спрат работа. Те настояват институтът да бъде изваден от БАН и да мине под ръководството на министерството на образованието и науката. Четвърти месец метеоролозите и хидролозите в института алармират, че са на ръба на силите си. Синоптиците обясниха, че България ще остане без прогнозата за времето, защото липсват средства не само за заплати, но и за елементарни нужди.

„Ние нямаме средства да си платим дори сметката за ток“, обясни за Дарик синоптикът Анастасия Стойчева, която е и част от Щаба на протеста на служителите в института. По-рано днес от метеоролозите и хидролозите изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което предупредиха властта за опасността страната ни да остане без прогнозата за времето.

Служителите на НИХМ излязоха с отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. В него те информират, че ще спрат работа и ще подновят протеста си заради продължаващото несправедливо разпределение на бюджета от ръководството на БАН.

„Ние наистина няма как, оставяйки под шапката на БАН, да разрешим проблемите на хидро-метеорологичната служба. Засега през последните един-два месеца работим благодарение на това, че министърът на образованието и науката ни осигурява средствата, които са ни необходими, за да работим“, каза синоптикът Анастасия Стойчева, която е и част от Щаба на протеста на служителите в института.

„Действително ние не бихме искали да спрем да съобщаваме прогнозата за времето в пика на отпуските, но тъй като средствата са ни изчерпани, ние не бихме могли да си плащаме ток, комуникации. Заплатите също са ни безкрайно ниски, особено на работещите н наблюдателната ни система, които са с минималната работна заплата. В крайна сметка ние ще спрем да работим, не за да покажем на някой, че спираме да работим, а просто няма да имаме средства, за да вършим тази дейност“, допълни синоптикът.

За следващото денонощие прогноза има. Какво ще се случи през следващите дни обаче, синоптиците не се наемат да прогнозират.

Източник: Дарик
Снимка: Thinkstock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев