Във Варна отваря врати първият дневен център за деца аутисти

......
08.08.2018 / 13:29

Във Варна ще отвори врати първият дневен център за деца с аутизъм. От началото на следващата година в него ще се обучават 30 деца. Сградата е дарена от социалното министерство. За ремонта и терапевтичното оборудване обаче екипът от специалисти разчита на доброволчески труд и дарения.

Йорданка Николова е баба на малката Диана, която е с аутизъм. Разказва, че семейството трудно преодолява шока от поставената диагноза. Но най-тежък се оказва пътят напред.

Йорданка Николова - баба на Диана: След като се постави диагноза на детето, ние не знаем какво да правим с тези деца. Неща, които за нас са обикновени и нормални, при тях не са така!

Години наред логопеди и психолози се борят и във Варна да има център за деца с аутизъм.

Йорданка Ненчева - Председател на Асоциация "Да съхраним децата": Спестяваме лутането на родителите във времето и пространството, търсенето на кабинети и т.н. Под един покрив ние събираме всички експерти, които могат да бъдат полезни.

И докато чака центъра да отвори врати, екипът от специалисти и доброволци не спира да работи с децата и техните родители по различни проекти.

Йорданка Ненчева, Председател на Асоциация "Да съхраним децата": Можем да открием кое дете от какво се интересува и какви заложби има. Коя част от мисловната му дейност е нарушена - едно го вълнува музиката, друго водолечението, животните...

Йорданка Николова: Благодарение на специалистите ние научаваме как да влезем в света на тези деца и да им помогнем те да влязат в нашия свят!

У нас децата с аутизъм са над 60 000. За Варна точна статистика няма, но данните сочат, че на около 100 деца едно се ражда с тази диагноза.

Източник: БНТ
Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев