БАБХ спешно купува препарати за диагностика на чума по животните

......
09.08.2018 / 21:49

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) спешно купува препарати за диагностика на чума по дребните преживни животни.

Поканена да достави реактивите е фирма, основана през юли с основен предмет на дейност в сферата на компютърната техника.

На 7 август БАБХ поръчва препарати за диагностика на чума.

Близо 40 хил. дози за откриване на антитела срещу чумата по дребните преживни животни, почти 2 хил. за откриване на антиген на вируса и 2 хил. дози за диагностика в реално време.

Прогнозната цена е почти 336 хил. лв. без ДДС. За договаряне е поканена единствено фирмата „Глобул вижън 2018” ЕООД.

Според Търговския регистър седалището е в София в жилищен блок. На адреса отричат да има фирма. Дружеството е вписано в съда на 6 юли с капитал от 500 лв. Управител и едноличен собственик е 28-гоздишният Никола Явахчов. Работи в Центъра за градска мобилност като служител на наказателен паркинг. Твърди, че е подложен на атака от конкуренти. Твърди, че е получил покана от БАБХ за пряко договаряне.

„Аз се занимавам с много бизнеси. Това е един от тях. Не ми е хрумнала идеята. Просто имам необходимите контакти и отдавна преговарям с френската лаборатория да стана техен дистрибутор. Ще участвам и ще регистрирам навсякъде и ще печеля с качество, защото това е една от водещите френски европейски лаборатории и с цена, защото имам преференциален договор”, обясни по телефона Явахчов.

Явахчов изпратил пълномощно от 1 август от френската компания, с която получава право да регистрира продуктите им у нас.

От фондация „Четири лапи”, които следят случая отблизо, настояват Министерството на земеделието да обясни защо не са поръчани веднага препаратите, след като бе регистрирано огнището на чумата.

От Агенцията за безопасност на храните изпратиха писмо. При появата на болестта институцията не е разполагала с никакви препрати, затова се е наложило спешното възлагане на обществена поръчка. Препаратите, за които е обявена поръчката, са единствените регистрирани у нас, уточняват от агенцията. И допълват, че законът ги задължава да използват само регистрирани продукти.

Още снимки от новината

......

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев