Съдът спря решението на НЗОК за закриване на АГ отделението в Карлово

Майки от Карлово се обявиха против решението на Касата да спре парите за АГ отделението и така то да бъде закрито
13.08.2018 / 14:50

Ще раждаме в линейките по пътищата. До Пловдив са 80 километра и няма как да се стигне навреме при започнало раждане. Страшно ми е да си го помисля, ако закрият АГ отделението. Добри или лоши са условията в болницата в Карлово, за мен няма значение. Важното е, че в Карлово докторите са компетентни. Аз раждах тук преди три години и съм много доволна от всичко – от докторите, от акушерките и сестрите до санитарките. Такова внимание получих, че не мога да си представя да е така в частна болница. Тук, в Карлово, ми се случи най-хубавото нещо – роди се синът ми. Думите са на Румяна Христова от подбалканския град, която в понеделник бе дошла, заедно с 3-годишния си син, на протеста срещу закриването на АГ отделението към МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово.

На същото мнение бяха и десетки майки от подбалканския град и съседните села, които също бяха на протеста и повечето от които са раждали преди броени седмици в старото АГ отделение. Според тях, а и според Стоян Тодоров от Карлово, местната болница умишлено била водена към фалит, за да бъде после купена от частник на безценица.

„Миналата година закриха хирургичното отделение. Сега е на ред АГ-то, а след това сигурно ще е Вътрешно отделение и ще останат само джипитата. Хората ще идват за направления и ще ги изпращат в Пловдив. Какво правим? Някаква далавера. Искат да закрият болницата и да я направят частна”, предположи Стоян Тодоров от Карлово. По думите му и той, и жена му, и дъщеря му са раждани в това АГ отделение, което не трябва да бъде закривано.

Слухът, че общинското здравно заведение умишлено се води към фалит, за да бъде дадено в частни ръце, бе опроверган от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„По отношение на общината никога не сме имали такива намерения и както виждате, правим всичко възможно да запазим болницата. Категорично не е вярно това”, заяви градоначалникът по време на протеста. Той уточни, че ако държавата иска да има общинско здравеопазване, то трябва да има политика на подпомагане.

„Общинските болници не могат да конкурират частните или университетските болници. И не това е задачата им”, каза още д-р Кабаиванов. Той подчерта, че е обжалвал в Административния съд решението на НЗОК да спре финансирането по 12 клинични пътеки на АГ отделението. Миналия четвъртък съдът е спрял заповедта на Касата, но оттам могат да обжалват в 14-дневен срок това решение пред ВАС.

„Карловската болница обслужва над 100 000 пациенти от карловска, сопотска, павелбанска и хисарска общини. Не подписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 000 лева. И още по-важното е, че лишава 100-хилядно население от здравни грижи”, каза Кабаиванов. По думите му от здравни осигуровки само от жители на община Карлово държавата прибира на месец около 1 милион лева. В същото време за 70 общински болници в страната са отпуснати около 15 милиона лева. „Общинското здравеопазване не е феодално влияние на общините. То е част от общото здравеопазване в държавата”, обясни още кметът. Той и колегите му призоваха управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев да дойде в Пловдив, за да се запознае с работата на колегите от регионалната структура, а министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов, да преосмислят политиката на финансиране на общинските болници в страната.

В момента АГ отделението на карловската болница не е закрито и в него продължават да се раждат деца. На протеста бяха дошли и кметовете на Клисура, на село Розино и на други населени места, жителите на които също се обявиха против закриването на АГ отделението.

Мотивът на НЗОК да спре финансирането за АГ отделението е, че трябва да бъдат осигурени 4-ма анестезиолози на щат. В болницата има само 1 анестезиолог на 8-часов трудов договор и трима други, които работят на по 4 часа.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев