Миньори чакат енергийна стратегия, отчитат запаси от въглища за 60 години

......
13.08.2018 / 15:16

Да бъде разработена и приета актуална национална енергийна стратегия, която да отчита новите реалности в света, настояват от държавното „Мини Марица изток“ ЕАД, където напомнят, че разполагат с резерв от 1,8 мрд т въглища, които при сегашните темпове на добив ще стиг нат за следващите 60 години.

Да бъде разработена и приета актуална национална енергийна стратегия, която да отчита новите реалности в света, настояват от държавното „Мини Марица изток“ ЕАД, където напомнят, че разполагат с резерв от 1,8 млрд тона въглища, които при сегашните темпове на добив ще стиг нат за следващите 60 години.

Първата копка в комплекса е направена преди 66 години, припомня изпълнителният директор на дружеството инж. Андон Андонов, като до момента са добити 1,3 млрд т лигнитни въглища и са изкопани, транспортирани и насипани 4,5 млд куб м земна маса.

От началото на годината до 9 август от трите рудника са изкопани за нуждите на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, американските АЕS и Контур Глобал и „Брикел“ ЕАД – Гълъбово 14,8 млн т, като приходите от пряката дейност на дружеството са рамките на 254 млн лв.На 153 млн лв възлизат вземанията на миньорите, 43 млн лв са в просрочие, като най-голям длъжник е държавната ТЕЦ – 2 със 132 млн лв при 47 млн просрочени.На 10 млн лв възлизат задълженията на свързаната с бизнесмена Христо Ковачки „Брикел“, половината са в закъснение. По 6 и 5 млн лв дължат двете американски ТЕЦ, които през последните два месеца работят с намалена мощност заради препълнените язовири и по-евтиния ток от ВЕЦ.

На 22,5 млн лв възлизат задълженията на дружеството, 7 млн са към държавното БЕХ ЕАД, 7,5 млн лв са към банки-кредиторки.

Предварителният план за добив на въглища е изпълнен на 95 на сто, няма отказани поръчки от основните контрагенти, коментира инж. Андонов. Заради по-малкия добив е намалена инвестиционната програма, при планирани 91 млн лв за годината през първите 7 месеца са изразходвани 61 млн лв. Само за безопасни условия на труда са планирани 17 млн лв, от тях договорени са вече 12,8 млн лв. В ход е монтажът на първите от 2006 г. два нови багера от типа РС 2000 и РС 2 200, които ще влязат в експлоатация догодина.

На 50 процента е изпълнена ремонтната програма, а през центъра за професионално образование от началото на годината са преминали 1 872 души от общо заетите в комплекса 7 300 души.

Постигната е средната брутна заплата от 1 930 лв, през миналата седмица е бил подписан нов колективен трудов договор, който запазва голяма част от досегашните условия на труд въпреки непроменената от 2014-та година цена за изкупуване на въглищата от 77 лв за тон условно гориво. В края на м.г. от дружеството са настояли за увеличение на цената с 4 лв., но все още няма решение.

Бъдещето на минното дружество е в пряка зависимост от съдбата на четирите ТЕЦ в региона, напомня изпълнителният директор. Планът за развитието му предвижда изкопаването на терените, където сега се селата Бели Бряг и Трояново, изместване коритото на река Сазлийка, преместване на част от трасето на главния път от Свиленград за Русе и няколко далекопровода.

Източник: Монитор
Снимка: Христо Христов
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев