Почина бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан

Кофи Анан
19.08.2018 / 11:33

Бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, лауреат на Нобелова награда за мир, почина в събота на 80-годишна възраст, след като бе станал звезда на световната дипломация през десетте години, прекарани на най-високия пост в ООН.

"Семейство Анан и Фондация "Кофи Анан" съобщават с огромна скръб, че бившият генерален секретар на ООН и лауреат на Нобелова награда за мир Кофи Анан почина в мир в събота, 18 август, след кратко заболяване", информира фондацията му в комюнике, разпространено в Женева.

Сегашният генерален секретар на ООН Антониу Гутериш отдаде почит пред паметта на своя предшественик, когото нарече "сила, насочвала към доброто".

Дипломат от кариерата, по време на двата си мандата - от 1997 до 2007 г., Кофи Анан дава принос за по-осезаемо присъствие на ООН на международната сцена.

Първи генерален секретар с произход от Субсахарска Африка, ганаецът ръководи организацията в тревожни времена, белязани от войната в Ирак; върху постиженията му обаче хвърлят сянка обвинения в корупция, свързани с аферата "петрол срещу храни".

При все това Анан напуска ООН като един от най-популярните й ръководители. Съвместно с организацията, която ръководи, е удостоен през 2001 г. с Нобеловата награда за мир "заради усилията да се постигне един по-организиран и по-мирен свят".

"Опитах се да поставя човека в центъра на всичко, предприемано от нас - от превенцията на конфликти до развитието и човешките права", заявява той, приемайки Нобеловата награда в Осло.

С изключение на неколкогодишната работа като директор на туризма в Гана Анан посвещава на ООН четирийсет години от професионалната си дейност. И става първият генерален секретар, дошъл от средите на самата организация.

Отначало управлява човешките ресурси на ООН, после отговаря за бюджетните въпроси, след това - от 1993 г., поема операциите по поддържане на мира, а четири години по-късно оглавява цялата организация.

Докато е начело на департамента за миро опазващи операции, ООН преживява два от най-мрачните епизоди в историята си - геноцида в Руанда и войната в Босна. През 1994 г. сините каски се изтеглят от Руанда, затънала в хаос и между етническо насилие. А година по-късно ООН не успява да попречи на сръбските сили да избият хиляди мюсюлмани в Сребреница, Босна.

Тези провали, пише в своята автобиография Кофи Анан, "ме изправиха лице в лице с бъдещото ми най-сериозно предизвикателство, докато бях генерален секретар - да обяснявам, че при очевидни нарушения на човешките права намесата е законна и необходима".

Анан бързо се приспособява към новата си роля на главен дипломат, появявайки се все по-често на телевизионните екрани и на светски вечери в Ню Йорк. Дотам, че се превръща в знаменитост и някои го наричат "рокзвезда на дипломацията".

Кофи Анан дължи поста си на САЩ, които налагат вето върху кандидатурата за втори мандат на предшественика му - египтянина Бутрос Бутрос Гали. Това не му пречи при подходящ случай да се показва независим от великите сили. Разгневява например Вашингтон с твърдението, че нахлуването в Ирак през 2003 г. е "незаконно", защото операцията не е одобрена от Съвета за сигурност.

Роден през април 1938 г. в Кумаси, Гана, в семейството на служител от местния клон на британско-холандския концерн "Юниливър", Кофи Анан следва в родния си град, после получава стипендия и се прехвърля в американски университет, а след това го приемат в женевския Институт за висши изследвания в областта на международните отношения.

През 1965 г. сключва брак с Тити Алакиджа, девойка от заможно нигерийско семейство. Раждат им се син Коджо и дъщеря - Ама, но в края на 70-те двамата се разделят.

През 1984 г. Анан сключва втори брак с шведската юристка Нане Лагергрен, от която има дъщеря - Нина.

През февруари 2012 г. ООН и Арабската лига го избират да посредничи като специален пратеник за Сирия, но пет месеца по-късно той се отказва. Обвинява великите сили, че с препирните помежду си превръщат посредничеството му в "мисия невъзможна".

Кофи Анан основава фондация, развиваща дейност в сферата на на устойчивото развитие и мира като част от групата "Старейшини", известна още като "Съвет на мъдреците", формирана от Нелсън Мандела за работа по проблемите на мира и правата на човека.

Източник: БТА
Снимка: Gulliver/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев