Бум на ентероколити и дизентерия

......
20.08.2018 / 09:47

Бум на ентероколити, дизентерии и гастроентерити има в страната. Увеличението е започнало още в началото на август и вече трета седмица нивото на заболеваемостта не спада осезателно .Това показва справка на Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите на епидемиолози причината е събирането на много хора по морето и край басейните.

418 са случаите само за петте работни дни на миналата седмица. Отклонението от предходната е незначително - едва 47 по-малко.

Напълно възможно е те да са много повече, тъй като малцина от възрастните хора ходят на лекар при по-слаби стомашни неразположения, купуват подходящо лекарство от аптеката и се лекуват сами. При доктора идват предимно хората с малки деца и тези с по-тежките диарии, коментира д-р Атанас Пелтеков, джипи и член на управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

От началото на годината в регионалните здравни инспекции лекари са съобщили за общо 9241 случая, но те вероятно са почти двойно повече, тъй като не всички влизат в статистиката, коментираха инфекционисти.

В София чревните инфекции за изминалата седмица са 58, като от тях случаите на салмонелоза са 2, а на ентероколит – 44. Има и двама инфектирани с шигелоза, един с кампилобактериоза и 9 случая на ротавирусен ентерит, както и два случая на вирусен хепатит А. Във Варна за петте работни дни на миналата седмица регионалната здравна инспекция е регистрирала 34 случая на ентероколити, а в Бургас – 38, един колиентерит и 8 ротавирусни гастроентерити. По мнението на общопрактикуващи лекари хората със стомашни разстройства са били много повече.

Не всякога даваме проби в регионалните здравни инспекции, просто лекуваме пациентите, коментира д-р Атанас Пелтеков. Докато възрастният може да преодолее инфекцията сам с хапчета и диета, с децата трябва да се внимава. Те трябва да бъдат заведени на лекар, за да се вземат мерки срещу обезводняване, каза още д-р Пелтеков. По думите му при голям човек стомашното вирусно неразположение преминава за около ден – ден и половина, ако пациентът премине само на вода и билков чай и само в краен случай си позволих по една – две филийки сухари.

Същевременно регистрирани са и 5 случая на лаймска болест, която се пренася от инфектирани кърлежи. От началото на годината до сега случаите в страната са общо 349. За същия период на 2017-а те са били 202. Това означава, че скокът е почти двоен.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев