Тръгва дело за починалата в Плевен родилка, откриха нарушения

......
21.08.2018 / 22:46

Извършената проверка в Университетската болница „Д-р Георги Странски” – Плевен, по повод на починалата на 26 юли родилка констатира нарушение в диагностично – лечебния процес, за което ще бъде образувано административно – наказателно производство. Цялата документация по случая е предоствена на районната прокуратура в град Плевен.” Това съобщиха от Министерството на здравеопазването днес.

Бременната Маргарита Якимова почина в УМБАЛ – Плевен по време на рутинна операция, цезарово сечение, а причините за смъртта й все още не са известни. Според близките на жената, тя е била абсолютно здрава и за смъртта й са виновни единствено и само лекарите, които са объркали нещо упойката, или пък след като са й я поставили, са напуснали операционната зала и не проследили как организмът на жената ще приеме анестезията. Според лекарите пък, „нещо се е случило” и състоянието на пациентката внезапно се влошило. Лекарите твърдят, че когато е изведена от залата и е откарана в отделението по реанимация, родилката е била все още жива. Съпругът на Маргарита, Владислав Якимов пък е категоричен, че след като са изкарали жена му с количката от родилното отделение тя вече е била мъртва и студена.

Според констатациите на извършената проверка от инспектори от Медицински одит, спрямо пациентката е проведена предоперативна анестезиологична консултация, но не е извършен преглед и в историята на бременността и раждането няма записани данни за състоянието на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб на пациентката. На по-късен етап това не е позволило да се направи оценка на риска от извършване на ендотрахеална интубация.

По време на проверката е установено, че оперативната интервенция е започнала на 26 юли в 9:00 ч. сутринта. Направени са няколко опита за ендотрахеална интубация, която не се е осъществила поради анатомични особености на устната кухина. Екипът е пристъпил към ръчно обдишване. В периода на обдишване е установено повишено съпротивление на дихателните пътища, тежък бронхоспазъм и хипотония. Вследствие при родилката настъпва остра хипоксия, довела до пренатално страдание за плода. „Реанимационните мероприятия в Клиниката по акушерство и гинекология са продължили в пълен обем до 14.00 ч., след което е взето решение за преустановяването им, поради настъпила необратима сърдечна и съдова слабост. Това е и часът на обявяване на леталния изход”, се казва в заключението на Медицински одит. Инспекторите са отправили препоръка към УМБАЛ – Плевен в срок до 30 септември да бъде разработена и приложена писмена процедура за оценка на риска при осъществяване на ендотрахеална интубация.

Съпругът на починалата родилка Владислав Якимов сподели пред „Агенция Монитор”, че не се е отказал да търси лично наказателна отговорност от всички виновни за смъртта на съпругата му.

„Искам чрез вас като национална медия да попитам: Защо когато това се случи зам.-министър Бойко Пенков и Българския лекарски съюз в един глас се надпреварваха да обясняват колко компетентна и добра е анестезиоложката, която е поставила упойката на жена ми. А сега защо тези хора и институции мълчат?” Якимов сподели още, че има намерение да се свърже с близките и на други „убити” в болниците родилки и да създадат сдружение или асоциация, чрез което да започнат борба това никога повече да не се случва. Владислав Якимов каза още, че бебето му вече не е с опасност за живота и се намира в друго лечебно заведение извън Плевен, но не пожела да каже къде. От кошмарния ден той не се е срещал и с акушерката д-р Вася Георгиева, която държи като лично отговорна за случилото се със съпругата му.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев