В Пловдив откриват посмъртно изложба с картини на художника Никола Манев

Картини
28.08.2018 / 11:09

В пловдивската градска галерия на 5 септември ще бъде открита посмъртно изложба с картини на големият български художник Никола Манев.

Художникът почина след инсулт в Париж на 25 август – дни, преди да навърши 78 г. Днес, на рождения му ден, близките подготвят транспортирането на тялото му от Франция за България, за да изпълнят последната му воля: да го погребат в любимия му Чирпан. Но приятелите му Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков ще осъществят още едно негово желание: да открият изложбата, подготвяна от тях заедно с Манев.

Това ще бъде първата съвместна изложба в България на Андрей Лекарски, Лъчезар Ошавков и Никола Манев. Озаглавена „Трима парижани в Пловдив“, експозицията ще бъде открита на 5 септември в Градската галерия в Пловдив и може да бъде разгледана до 30 септември.

Всеки от тримата художници е имал отделни изяви в България, но заедно досега не са били представяни в страната ни, съобщава "Площад Славейков". Но това не е първата им съвместна изява – за първи път Лекарски, Ошавков и Манев изложиха заедно творби в Българския културен институт в Париж, когато бяха представени и книгите „Пленникът на светлината“ за Никола Манев с автори Елка Няголова и Валерий Пощаров, „Андрей Лекарски“ от Аксиния Джурова и автобиографията „Лъчезар Ошавков“ на френски език.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев