Държавата дава жилища и коли за инвалидите

Инвалидна количка
29.08.2018 / 10:27

Коли и жилища за инвалидите ще дава държавата. Това предвижда новият закон за хората с увреждания, който социалното министерство обяви за обществено обсъждане вчера. Подкрепата ще бъде според нуждата на всеки.

Освен инвалидни колички за хората с трайни увреждания се предвижда закупуване на автомобил, който да бъде приспособен за тях. Друг вид подкрепа е плащането на наема за общинско жилище или ремонт, така че да бъде пригодено за нуждите на човека с увреждане. Предлага се индивидуалната оценка на потребностите да се изготвя по настоящ адрес от Агенцията за социално подпомагане. Финансовата подкрепа е в размер от 10 до 57 на сто от линията на бедност, която догодина ще е 348 лева. Хората ще могат да се възползват от новите помощи от януари. Държавата предприема и мерки за осигуряване на заетост. Работодател с от 26 до 50 работници е длъжен да наеме поне един човек с трайно увреждане. Фирми с 51 до 99 - двама с трайни увреждания, а такива с над 100 - 2 на сто от общия състав на екипа. Освен това работодателят е длъжен да пригоди работното място към нуждите на човека с увреждане при неговото наемане. Законът предвижда също да се създаде специализиран фонд "Заетост на хората с увреждания" към министъра на труда и социалната политика. Чрез него ще се предоставят средства за стимулиране на работодателите, които да разкриват работни места за наемане на хора с трайни увреждания. За тях ще се грижи нов специализиран орган към МС, чиято основна дейност да изготвя на индивидуалната оценка на потребностите.

Всеки човек с трайно увреждане ще има профил в новата информационна система на Министерството на здравеопазването. Една от основните функции на регистъра е да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, както и за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности. В момента хората с най-малко 50 на сто трайно намалена работоспособност са около 490 000 души. Ако този брой се запази, за новите мерки ще са необходими 331 милиона лева годишно. Това означава, че в сравнение с 2018 г. ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лева.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев