130 русначета били извозени по спешност със самолет от България

Самолет
29.08.2018 / 10:48

Над 130 руски деца, дошли на почивка в България, бяха превозени до страната си след намесата на Министерството на туризма на България, Федералната агенция по туризъм на Русия, посолството на България в Москва и Генералното консулство на Русия във Варна. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Превозването им станало възможно след разговор между министър Николина Ангелкова и ръководителя на руския туризъм Олег Сафонов, които са в непрекъснат диалог, се посочва в съобщението.

Проблемът възникнал, след като руският туроператор "Турово", който е продавал самолетни билети на организирани и индивидуални пътници, внезапно изпаднал в невъзможност да осигури полета за връщане, независимо че билетите са били платени.

След като българската страна била информирана за ситуацията, със съдействието на министър Ангелкова и Олег Сафонов са били проведени няколко срещи - с българското посолство в Москва и във Федералната агенция по туризъм на Русия, както и в Генералното консулство на Русия във Варна. Обратният полет на децата е поет от "Ной Травел"- консолидатор на полети, който е с регистрация в България.

У нас остава група от още 24 деца, за които е поет ангажимент да бъдат превозени на 31 август, когато изтича почивката им, посочват от министерството.

Според информация от "Турово" у нас има още руски граждани, за които е в сила казусът с обратния полет. Данните, давани от руския туроператор, показват, че голяма част от тези хора не са организирани туристи с туристически пакети, а са купили само самолетни билети от "Турово".

В съобщение на Федералната агенция по туризъм на Русия, цитирано от пресцентъра на българското министерство на туризма, се казва: "Към днешния ден "Турово" не е предоставила на Росстуризъм информация какво количество билети са реализирани от нея за самостоятелни туристи и каква е бройката на хората с пакетни турове. Ако билетът е бил продаден като част от общ туристически продукт, отговорността пред туристите за превоза носи туроператорът, направил тура чрез "Турово". Ако пътникът е купувал билетите самостоятелно, отговорността носи тази компания, която е получила парите и го е информирала, че билетът е резервиран и платен".

На последната среща в консулството във Варна са били разгледани варианти за споразумение между двата контрагента, а собственичката на "Турово" е заявила, че ще търси начини руските граждани да бъдат превозени. За срещата има протокол, подписан от всички страни.

Източник: БТА
Снимка: Thinkstockphotos
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев