Паника и избиване на прасета в Червен бряг заради необяснима кметска заповед

Прасе
03.09.2018 / 20:33

Заразата от африканска чума по свинете предизвика паника в община Червен бряг. Там хората вече започнаха да колят прасетата си, въпреки че най-близкото констатирано огнище на болестта е на стотици километри.

Срещу подпис в петък на семейство Христови връчили писмо от кметството в село Рупци, подписано от кмета на Община Червен бряг. В него дословно се казва, че заради приближаващата чума по свинете следва да се изколят всички нерегистрирани прасета. В противен случай щели да бъдат умъртвени, а стопаните ще останат без компенсации.

„Принудиха ни да заколим прасето за два дена да го няма, до четвърти включително. Ако ги не заколим, ще минат да ги инжектират”, разказва Геновева Христова.

Така Коледата за Христови и още няколко семейства в Рупци настъпила преждевременно и с много сълзи, а месото отишло във фризерите.

Семейство Иванови са сред малцината, отказали да се подчинят. Получили писмото непосредствено преди свинята да се опраси и изпаднали в шок.

По телефона кметът на село Рупци Георги Георгиев (ГЕРБ) обясни, че никой не бил каран насила: „А те защо ги колят? Аз ги питам и те – „Ами, ние решихме да си направиме Коледа”. Аз не мога да ги накарам да не ги колят”.

Търсим отговора в община Червен бряг. Шефът на местната земеделска служба, към когото хората са насочени за повече информация, избяга от камерата ни. А кметът Данаил Вълков (Гражданско обединение за развитие на община Червен бряг – ГОР), подписал писмото, ни праща свой служител. Той поиска писмено искане.

От Областната земеделска дирекция в Плевен обясниха по телефона, че изрично указания за клане на животните не са издавали. Кой крив, кой прав, ще изяснява проверка, а хората настояват поне за извинение.

Още снимки от новината

Документ

 

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев