ГЕРБ се обяви за пълен мандат, БСП поиска оставки, само 20 червени остават в НС

Народното събрание
04.09.2018 / 18:12

ГЕРБ се обяви диалог и пълен управленски мандат, БСП тръгва на тур из народа, като само 20 червени депутати ще останат в пленарна зала, а ДПС поиска реанимиране на държавността.

Тези заявки дадоха основните партии в НС при началото на новата есенна сесия на парламента.

В декларация от името на ГЕРБ шефът на парламентарната група Цветан Цветанов обяви, че заявяват волята си да следват законодателните приоритети на управленската програма на ГЕРБ и ОП за пълния й четиригодишен мандат. „Наясно сме, че колкото по-дълго управляваме, толкова повече отговорности поемаме. Но също така знаем, че именно заради постоянството ни да изпълняваме обещаното и да приемаме нови предизвикателства, продължаваме да получаваме обществено доверие и подкрепа.”, каза Цветанов. В началото той обърна внимание на опозицията, която постоянно се опитвала да подценява постигнатото от държавата, а левицата само произвеждала внушения и политическият тон на говорене отдавна е преминал границите.

„Знаем, че сме неудобна коалиция за опонентите си, защото съумяхме да дадем отпор срещу популизма”, каза той. Цветанов изтъкна и законодателните приоритети на ГЕРБ през новия сезон – от продължаване на реформата в съдебната система, бюджета за 2019 г, Закона за обществените поръчки, с които се предвижда система за е-търгове, закона за кибер сигурността, работещ бюджет на НЗОК до поправки в закона за лекарствата, с които да се регулира търговията с медикаменти и ограничи дефицита на лекарства, както и изменения в този за енергетиката. „Ще внесем проект за развитие на здравно осигурителния модел и ще настояваме за широк дебат”, каза Цветанов. Поправките в енергийният закон пък ще регламентират развитието на мрежа за зарядни станции за електромобили. Сред другите приоритети са образованието, закона за гората с увреждания, който трябва да бъде внесен през октомври, а този за социалните услуги до края на 2018-та. Цветанов обясни, че законотворчеството на управляващите няма да е заложник на политически игри, а ГЕРБ не се притеснява от обезличаване, като търси консенсус по важни теми. Именно в тази връзка той призова за съгласие и диалог по важните теми и културни дебати.

Докато ГЕРБ изброяваше постиженията си, то лидерът на БСП Корнелия Нинова призова за оставка на правителството, разпускане на НС и предсрочни избори. По думите й правителството е в криза, а управляващото мнозинство е настабилно. Според нея ще бъдем свидетели на битка между Борисов и Цветанов. Даде заявка, че има алтернатива на управлението и поиска промяна на модела. Именно затова БСП смята да напусне парламента, като в злата ще останат само 20 души от депутатите, които ще отстояват позициите на БСП. Останалите излизат и отиват при хората.

„Тръгваме към вас. Знаем, че ще има съпротива. Готови сме да ви чуем. ….Протягаме ръка за бъдещ модел на управление на България, който поставя различни ценности”, обясни соцлидерката. Според Нинова това мнозинство е изчерпано, а „корупцията и кражбите”, както и „този модел на обвързаност на пари и власт” пречили за развитието на България. Тя напомни за срива в Търговския регистър, близо 250 000 българи , който изгоряха със застраховките си заради фалита на "Олимпик", както и за катастрофата край Своге. По думите й държавните институции са блокирани, а управляващите вместо решения се хванали за гушите.

ДПС на свой ред пък призова за реанимация на държавността, което обаче не било по – силите само на една партия. Именни затова според лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ трябва диалог между всички сили. Според него има колапс на държавността, която ерозирала, а доверието на гражданите падало главоломно. По думите му ГЕРБ има последен шанс да поеме политическа отговорност за неадекватната си политика. Карадайъ отново напомни тезата на ДПС, че формулата на властта е грешна и трябва да се промени.

Той призова за край на войната между институциите., иначе краят на държавността ставал неизбежен. В заключение Карадайъ поиска ясна програма за управление и дълбоки реформи, а всяко политическо решение да се взема на експертно. В тази връзка според него трябва да се поставят и реалистични цели.

"Обединени патриоти" останаха без слово с приоритетите на партията и въобще не излезнаха с декларация. Оказа се, че лидерът на групата Волен Сидеров в този момент не е бил в залата.

В последствие патриотът Борис Ячев от НФСБ определи като технически проблем липсата на декларация. Той обясни, че имат приоритети, но не било задължително те да се обявяват в залата, а можело и в кулоарите. По думите му не стои като въорос оставката на Сидеров като шеф на ПГ. Такава от НФСБ не била искана, а просто промяна в начина на управление на групата на патриотите в НС. Имаме приоритети, групата е стабилна, лаконичен бе зам.-шефът й от НФСБ Валентин Касабов. Липсаата на Сидеров обаче веднага бе причина за спекулации, че тази демонстрация е в резултат на напрежението между самите патриоти.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки пък заподозря, че вече тече кампанията за предстоящите избори, а някой политици вече са отворили торбата с фалшиви обещания. Той призова за повече прагматизъм. Марешки дори обеща, че ако спечелят повече мнозинство при следващи избори, ще отменят решението на НС, с които се дават пари за модернизация на армията, а вместо това ще разпределят парите за пенсии, здраве и други.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев