Ченетата на младите пенсионери вече с намаление

Чене
05.09.2018 / 09:44

Ченетата на младите пенсионери от този месец вече са с намаление.

Те ще плащат само изработката им, като прегледът при стоматолог, взимане на мярка, поставяне и корекция ще е безплатно. За тях ще плаща Националната здравно осигурителна каса, съобщиха от БЗС.

Това се отнася само за плаковите протези и за хората между 65-69-годишна възраст. Те наброяват 483 000 души, като от тях 20 % са обеззъбени. На практика те ще плащат само изработването на протезата, която според материала варира от 50 до 80 лева.

До тази придобивка за пенсионерите у нас се е стигнало след продължителни преговори между съсловната организация и НЗОК. Тя залегна в новия Национален рамков договор.

Зъболекарският съюз ще преговаря от догодина възрастовата група на хората, които имат нужда от цели протези, да се разшири от 2019 година. В бюджета на НЗОК за дентална помощ за тази година се отпускат още 1 млн. лева, като общата сума, с която касата ще закупи дентални дейности в полза на здравно осигурените, е 157 млн. лева. С тези средства НЗОК ще стартира програмата за зъбно протезиране, като заплати на денталните лекари дейностите, необходими за подготовка на пациентите за изработване и поставяне на зъбни протези.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев