Рекорден брой заразени с Лаймска болест

Лаймска болест
08.09.2018 / 11:30

Рекорден брой заразени с Лаймска болест отчитат регионалните здравни инспекции. Инфекцията се предава от кърлежи и може да е смъртоносна.

21 човека са с доказани лабораторно проби само за една седмица, сочат данните на Националния център по зарази и парацитни заболявания. От началото на годината до момента от тази диагноза са се лекували 393 човека, като през миналата година те са били 238, което означава, че през 2017-а случаите са били със 155 по-малко.

Оказва се, че най-много те са инфектираните в София и във Варна, съответно - 4 и 3 диагностицирани за седем дни.

Оказва се, че най-много, но за най-кратко време са заразените и диагностицираните в Бургас. Там те са трима за една седмица. Висока е заболеваемостта и от марсилска треска.

По данни на Националния център за заразни и паразитни заболявания за последната седмица са регистрирани 13 случая в страната, което е с два по-малко от предходната. От тях 9 са потвърдени лабораторно. Другите 4 засега са вероятни, тъй като симптомите на хората говорят, че става дума точно за марсилска треска. Очаква се до дни да излязат ресултатите от изследването на проби от пациентите.о.

Не ни успокоява факта, че с за седмица случаите са намалели с два, тъй като симптомите се проявяват най-рано след пет-седем дни, коментираха лекари. В подкрепа те приведоха факта, че от началото на годината в страната са съобщени 192 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 145 случая, което спрямо 2017-а е с 47 повече.

И марсилската треска, и лаймската болест се предават от ухапване на кърлежи. Затова родителите да избягват пикницитге в заблатени места, а разходките и игрите на децата да са в градинки и паркове, чиито тревни площи се обработват срещу кърлежи и ларвите им, предупреди националният консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев и допълни, че предвид двата случая на Западнонилска треска хората трябва да се пръскат с репеленти срещу комари, когато тръгват на разходка сред природата.

Летният грип се е върнал, заболеваемостта от ОРЗ-а се увеличава в цялата страна, показват още данните на Националния център за заразни и паразитни болести.

200 са само случаите в София за една седмица, във Варна те са 100, а в Бургас – 91.

Бум на сифилис и хламидални инфекции очакват лекарите през есента след приключване на сезона по морето и басейните, предупредиха специалисти по кожно-венерически болести и обяснниха, че най-много хора с такива зарази се диагностицират към средата на октомври, когато вече инкубационният период на болестите по сексуален път е минал и болестта се проявява.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев