През 2019 спираме да местим стрелките на часовника

Часовник
12.09.2018 / 17:53

Европейската комисия предлага от следващата година сезонната смяна на часовото време да отпадне, като на държавите - членки се даде възможност да решат сами кое време ще прилагат като постоянно – лятното или зимното. Предложението бе представено от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер по време на речта му пред евродепутатите в Страсбург.

До април следващата година страните от общността трябва да съобщят кое време ще прилагат. Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя на 31 март 2019 година. Държавите, избрали да ползват само зимното часово време, ще преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина.

Законодателното предложение на ЕК има за цел да гарантира, че евентуалните промени ще се координират между съседните държави, така че да се запази правилното функциониране на вътрешния пазар и да се избегнат евентуални проблеми, които може да възникнат, ако някои държави прекратят смяната на часовото време, а други продължат да я прилагат. В речта си пред депутатите председателят на ЕК Жан Клод Юнкер заяви:

"Всички твърдим, че искаме да действаме мащабно по важните въпроси и скромно по маловажните. Ако обаче законодателството на ЕС диктува на гражданите да преместват часовниците си два пъти годишно, никой няма да ръкопляска. Днес Комисията предлага това да се промени. Смяната на часовото време трябва да се премахне. Държавите - членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно – лятното или зимно. Това е въпрос а субсидираност. Очаквам парламентът и Съветът да се присъединят към това мнение и да намерят решения, които работят за нашия вътрешен пазар. Времето ни изтича.

Разпоредбите за лятното часово време са въведени от европейските държави през миналия век с цел да се пести енергия. Проучвания обаче показват, че икономиите на енергия са незначителни, а гражданите все повече се оплакват че смяната влияе неблагоприятно върху здравето им.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев