Росен Желязков ще е новият транспортен министър

Росен Желязков
17.09.2018 / 19:40

Росен Желязков ще бъде новият транспортен министър. Това стана ясно след заседанието на коалиционния съвет между ГЕРБ и патриотите в МС. Новината съобщиха лидерът на Атака и шеф на парламентарната група на патриотите Волен Сидеров и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Сидеров определи Желязков като човек технократ.

Относно президентския указ за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР, Сидеров посочи, че този случай се е „позаплел”. По думите му липсата на диалог между институциите не е добре за държава. Именно затова коалиционният съвет предлага на Румен Радев да се проведе среща в удобно за него време, на която да обсъдят всичко свързано с освобождаването на Маринов. Всички сме готови на дебат, каза Сидеров и уточни :„Другото е напрежение и ескалация”.

Той поясни, че правят това предложение за среща чрез медиите, но ако трябва ще го направят и писмени и дори да присъстват юристи, за да разтълкуват процедурата и кога се иска съгласуване.

На свой ред Цветан Цветанов обясни, че се надява Радев да подпише указа, особено след като има лично волеизлеяние на Маринов.

Указът обаче още не е подписан, каза още той и допусна, че явно се цели нещо различно. Цветанов разясни, че се има съгласуване при назначаването на овакантения пост на главен секретар на МВР, ни когато има личната негова воля за напускане, то хипотезата е друга.

Въпреки това той поясни, че не желаят конференция с държавния глава. „Надяваме се на разумът да надделее”, каза още той.

Планира се рокадите в правителството да бъдат гласувани в четвъртък от НС, като това да бъде точка първа от дневния ред.

Цветанов обаче се обърна към БСП, които да също да се обърнат към „своя президент” и да подпише указа за освобождаване на Младен Маринов.

Цветанов даде да се разбере, че е било възможно трите оставки и назначаването на новите министри да бъдат гласувани още миналата седмица от НС и без указ на Радев. Цветанов обаче разясни, че така главният секретар изпадал в „невъзможност” да изпълнява задълженията си и в конфликт на интереси, а указът трябвало да се издаде в рамките на 1 месец и да се изчисти всичко .

Наред с това коалиционният съвет е решил всеки месец да се прави отчет за свършеното. В тази връзка всеки месец те ще правят допитване до всички министри. Така всеки месец ще излизаме с ясни и отчетни данни, разясни Сидеров.

Коалиционният съвет е одобрил още да се осигурят пари за шкафчета във всички школа в страната, като парите ще за сметка на бюджета, каза Сидеров. Цветанов пък уточни, че днес ще има решение на МС на съгласувателна процедура на подпис за целево осигуряване на средствата за шкафчетата за първолаците. Според него това ще реши част от проблемите, които има някои от училищата.

Наред с това са коалиционните партньори са удобрили и 10% скок на заплатите в бюджетния сектор от януари догодина.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев