Мая Манолова: Ще дам на съд кмета на Хитрино

Мая Манолова
18.09.2018 / 16:04

Омбудсманът Мая Манолова провежда изнесена приемна в Шуменско. Днес тя се среща с хора в Хитрино, където през 2016 година влакова катастрофа отне живота на 7 души, а близо 30 бяха ранени. Разрушени бяха над 20 сгради, а заради опасност от обгазяване селото бе евакуирано.

Мая Манолова заяви, че има повече от 60 жалби от хора от селото, които се оплакват, че къщите им не са ремонтирани все още.

Дойдох на място, за да видя какво е свършено и дали хората от Хитрино са съгласни с разпределените средства. Настояхме кметът да обяви списъците на удвоените до този момент пари, включително и неговото предложение за последната сума, но доколкото разбирам от срещите ми до този момент - това не е свършено, заяви омбудсманът.

По думите й, хората нямат договори за извършените ремонти, нямат количествено-стойностни сметки, което предизвиква подозрения за нерационално използване на вложените пари.

Аз съм тук от името на обществения съвет, за да извърша проверка, тъй като сумите не са окончателно преведени на общината, и ако има случаи на нецелесъобразно разходване на средства, това да бъде спряно, заяви Манолова.

Макар да сме в навечерието на 3 зима и въпреки парите от държавата - има къщи, които не са окончателно завършени, има и незавършени ремонти, посочи тя.

Мая Манолова поясни, че е отправила искане за извършване на проверка и предоставяне на информация, но такава не й е била предоставена.

Това ме кара като омбудсман за първи път да започна процедура по налагане на наказание пред районен съд. В случая има отказ за предоставяне на информация и документи и за пръв път ще дам кмет на районен съд, каза тя.

Най-големият проблем е с липсата на публичност и прозрачност за взетите решения от Обществения съвет на Хитрино, за похарчените до момента пари и за сумите, които са вложени в строителство и ремонтни работи.

Ремонтите на най-засегнатите къщи са приключили, остава съвсем малка бройка, които ще бъдат финансирани от Фонд "Социална закрила" и вече сме направили предложение пред БЧК за останалата част от засегнатите къщи, които са отдалечени от инцидента, каза зам.-кметът на Хитрино Ахмед Ахмед.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев