Ваксинират безплатно срещу грип пенсионери над 65 години

Ваксина срещу грип
20.09.2018 / 09:33

Пенсионерите над 65-годишна възраст ще бъдат имунизирани срещу грип безплатно. Това е част от Националната програма за превенция на това заболяване, която е разработило правителството, съобщи зам.-председателят на здравната комисия на Народното събрание д-р Лъчезар Иванов по време на кръгла маса в парламента.

Ваксината няма да е задължителна, а препоръчителна, уточни за "Монитор" той и допълни, че в момента се разработват механизмите, по които ваксинациите да започнат още през 2019 година.

Д-р Иванов беше категоричен, че лечението на грип не трябва да започва с антибиотик: „Изключително погрешно е тази форма на самолечение, която е придобила широко разпространение. Моят съвет е първо заболелите да се обърнат към личния си лекар. Грипът се развива изключително бързо. Ако са минали повече от 72 часа, поведението му е едно, ако е в първите 20 часа, поведението е съвършено различно, но в никакъв случай не се започва с антибиотик“.

Грипът ще ни връхлети през октомври с два нови щама. Това са "Сингапур" и "Колорадо", каза проф. Нели Корсун, завеждаща Националната референтна лаборатория „Грип и остри вирусни инфекции“. „Колорадо“ е изолиран през зимата на 2017 година, като вариация на познатия ни от близкото минало щам „Виктория“, допълни тя.

Снимка: Интернет
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев