Ще правят инвентаризация на всички активи, използвани от НИМХ

Документи
25.09.2018 / 13:12

Предстои пълна инвентаризация на всички активи, които използва Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това реши общото събрание на БАН. Нейният председател акад. Юлиан Ревалски ще издаде заповед за тази инвентаризация, като в нея ще бъде посочен и конкретен срок, в който да бъде извършена.

Това решение е в изпълнение на ангажимент от страна на председателя на БАН, поет с подписването на споразумението между НИМХ и БАН, а именно да внесе за обсъждане в Общото събрание (ОС) на академията онези въпроси от споразумението, които трябва да бъдат разгледани от ОС на БАН. Те са свързани именно с извеждането на метеорологичния институт от структурата на академията. Един от тези въпроси, и може би най-трудният, е прехвърлянето на имотите, които ползва НИХМ, към новата структура. За да започне този процес в началото е необходима тази инвентаризация.

ОС реши още да бъде създадено ново научно звено към БАН, в което да преминат учените, които ще останат в академията и ще продължат да се занимават с научни изследвания.

На ОС се чуха различни мнения за името на новата структура, която най-вероятно ще е към МОН, дали да се нарича център или институт. Според министъра на образованието Красимир Вълчев, който също присъства на Общото събрание на БАН, новата структура ще се създаде по чл. 60 от Закона за администрацията. По думите му това трябва да е изследователски институт. Той призова работещите в НИМХ в разумен срок за заявят дали ще излязат или остават в БАН, като от своя страна се ангажира скоро да има яснота за новата структура, за да могат хората да направят своя информиран избор. В най-общи линии каква ще е тя и къде ще бъде трябва да се знае до края на октомври, за да може да се има предвид при определяне на държавния бюджет за догодина.

Източник: Дарик
Снимка: ThinkStock/Getty Images
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев