Първолаците с повече часове по пътна безопасност

Пътна безопасност първолаци
26.09.2018 / 10:30

Девет часа годишно първокласниците ще изучават правилата за пътна безопасност. Те ще се преподават по време на цялото училищно обучение, до 12 клас включително.

Това предвиждат новите утвърдени програми по безопасност на движението по пътищата, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН). 56 часа са предвидени за подготовка в училище в часа на класа.

56 часа минимално са предвидени за подготовка в училище в часа на класа, а в детските градини ще имат между пет и седем педагогически ситуации годишно. Часовете по пътна безопасност в училищата ще са в рамките на часовете на класа. Във втори, трети и четвърти клас ще има по шест часа, в пети, шести и седми клас - пет, в първия гимназиален етап до десети клас – четири, и за най-големите – един час. Обучението е съобразено с възрастта.

Децата ще учат правилата за движение по пътищата като пешеходци, велосипедисти или пътници, както и правилата за сигурност при престой на автобусна спирка, за безопасните места за игра и др. Ще бъдат запознати с най-честите причини, водещи до пътнотранспортни произшествия и последиците от тях. Най-големите ученици ще се учат как да оказват първа помощ и да решават конфликти, възникнали по време на участие в движението по пътищата. Изготвени са и насоки за учителите. Според възрастта на децата те трябва да привлекат вниманието им чрез наблюдение, разговори, разкази, беседи, пътни казуси, сюжетно-ролеви игри, дидактични или компютърни игри, игрови тренинг, експерименти, практически упражнения и др. В обучението могат да се включват родители, както и специалисти от „Пътна полиция“, Института по пътна безопасност, Съюза на българските автомобилисти и Българския червен кръст.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев