Български учени създадоха уникална протеза за ръка

......
02.10.2018 / 11:59

Уникална протеза за ръка създадоха българските учени проф. Евгени Дюкянджиев и съпругата му Татяна. Протезата е създадена за да обслужва нуждите на служителката в общинската администрация в Лясковец, Румяна Г.

През декември 2016 г. по Коледа, Румяна и други служители на общината пътуват за семинар във Вършец. На главния път София – Варна, край село Микре, автобусът им се преобръща. Трима души загиват, а Румяна е една от най-тежко пострадалите. Тя е влачена десетки метри по пътя и в крайна сметка се налага дясната и ръка да бъде ампутирана. След операцията жената обаче не загубва вяра и продължава да се бори с живота, макар и само с една ръка.

През миналата година тя научава за професора по бионика и протезиране Евгени Дюкенджиев, който успява да създе уникални протези за ръце и крака на 9-годишно момиче от Разград, родено без крайници. След като се запознава със случая на Румяна проф. Дюкенджиев решава да помогне и на нея. и само за два месеца с помощта на съпругата си, която е д-р по бионика и протезиране и доцент в Латвия, създават новата раменна протеза на пострадалата общинска служителка. Протезата дава възможност за отваряне и затваряне на китката, което ще бъде от изключително голямо значение за да може жената да се чувства пълноценно, да изпълнява задълженията си и да бъде отново пълноценен човек. Според проф. Дюкенджиев случаят с Румяна може би ще вдъхне увереност отново на стотици хора, останали инвалиди при автомобилни катастрофи.

Името на проф. Евгени Дюкенджиев стана известно през лятото на 2018 г., когато той и съпругата му създадоха комплект изкуствени протези крайници на 9-годишната Еля от Разград. Момиченцето е родено без крайници и до този момент нито един лекар у нас и в света не се наел да и направи протези за да се превърне тя в един нормален човек с възможности да се движи и да си служи с ръце. Всъщност в целия свят има само още два такива случая: в Япония и САЩ. Проф. Дюкенджиев не само се наема да помогне и отново да върне увереността и самочувствието на малкото момиче, но и поема 50 % от стойността на изработените протези. „След като постави протезите, Еля стана отново нормално дете, а светът и стана съвсем различен и богат на чувства и емоции”, сподели тогава пред „Агенция Монитор” проф. Евгени Дюкенджиев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев