„Бузлуджа“ става паметник на културата

Бузлуджа
03.10.2018 / 13:19

Заместник-министърът на културата Румен Димитров потвърди, че процедурата за даване на статут на паметник на културата на монумента „Бузлуджа“ ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от „Европа Ностра“, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към „Европейската инвестиционна банка“ (ИЕИБ).

Сградата беше включена от "Европа Ностра" и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018 г. Номинацията беше направена от фондация "Проект Бузлуджа", представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015 г. насам, припомня Dir.bg.

Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината.

Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството. Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време. Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител Микова съобщи, че Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно.

Източник: Факти
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев