Майки на деца с увреждания напуснаха среща в НС, министър съжалява за реакцията им

Майки на деца с увреждания
04.10.2018 / 17:58

Протестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание, организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев. Утре отново ще има среща.

Те излязоха от срещата и заявиха, че почват ефективни протести. По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят, как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания и ще има ли изобщо реформа. Майките бяха категорични, че не е тяхна работа да разпределят повечето пари за хората с увреждания и е време всички министри да си свършат работата, а да не оставят Бисер Петков сам. Те отново заявиха, че се борят за реформа, а не за пари.

Министър Бисер Петков изрази съжаление за реакцията на майките, но не се ангажира с оценка на среща, организирана от депутатите. Хубаво е, че парламентът проявява ангажираност по решаване на този въпрос, допълни Бисер Петков. От думите му стана ясно, че още този месец проектът на Закон за хората с увреждания трябва да е готов. Той смята, че основните положения в Закона за хората с увреждания, които гарантират реформа, са били запазени дори във варианта, който е бил предложен в понеделник на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Там индивидуалната оценка на хората с увреждания остава във вида, в който я искат протестиращите, отбеляза министърът.

Основната част от допълнително отпуснатите 150 милиона лева за хората с увреждания ще отиде за финансиране на месечната финансова подкрепа, обвързана с линията на бедността, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 година. Става въпрос за много хора с увреждания, за по-значително увеличение на размера на подкрепата за най-тежките случаи - с около 200 лева повече. Първоначалната оценка на социалното ведомство беше за необходими 110 милиона лева за финансова подкрепа, но в момента има предложение за увеличаване на подкрепата за групата хора с увреждания над 90 процента с чужда помощ, които обаче получават трудова пенсия, т.е инвалидизирали са се на по-късен етап на живота си, съобщи Петков. За тях ще са необходими 27 милиона лева. При сегашните размери на финансовата подкрепа, се получава, че подкрепата за тях е по-малка от подкрепата за тези, които получават социално инвалидни пенсии и не са работили.

Останалата част от ресурса ще се използва за увеличение на парите за личната помощ или асистентската подкрепа. Тази година има 68 милиона за това, но са необходими повече пари. Всичко зависи от вида на законопроекта за личната помощ, там трябва да има някакви ограничения, защото в противен случай наличният ресурс няма да стигне, уточни Бисер Петков.Той припомни, че законопроектът за личната помощ е в НС, министерството няма преки ангажименти за него.

На срещата днес стана ясно, че здравното министерство има съгласието от 2020 година да поеме помощните средства и медицинските изделия, разработва се стандарт за тях, който трябва да е готов до 30 март догодина. Министър Кирил Ананиев отбеляза, че министерството е поело ангажименти и ги разработва в срок.

Министър Красимир Вълчев каза на майките, че в образователния закон няма ограничение за присъствието на асистенти в образователните институции. 320 деца са били подкрепяни от лични асистенти в образователни институции миналата година, информира Вълчев.

Майките обаче смятат, че образованието не подкрепя техните деца и дадоха пример с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско училище със специалност цветарство, а в същото време има съхранен интелект и би могло да бъде програмист. Те дадоха и пример как в ресурсни центрове на деца, които не могат да говорят, се дава въпросник, който трябва да попълнят с питане за какво мечтае детето, какви чужди езици иска да знае. Министърът посочи, че ще напрани проверка по случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско училище и допълни, че разпределението е било от центъра за специална образователна подкрепа. По думите му индивидуалната оценка е заложена в законодателството, не е ясно защо не се изпълнява. "Училището не е получило средства за това, че детето е в него, центровете получават пари ", обясни министърът.

Утре отново ще има среща в 14:00 часа в социалното министерство.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев