Лежащ доживот получи обезщетение заради лоша килия

Затвор
08.10.2018 / 11:20

Юри Юриев, който излежава доживотна присъда заради убийството на мъж в град Велики Преслав, осъди Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” заради лоши условия в ареста.

Той е поискал 50 000 лв. обезщетение и над 38 000 лв. лихва за това, че всеки ден от октомври 2009 г. до юни 2010 г. и от април до юни 2011 г. Юри се жалвал от унижения, срам, неудобство, емоционални страдания и преживян психически стрес. Описал, че трите тесни килии, в които го настанявали, били без прозорци, дневна светлина, вентилация, нямало тоалетна и отопление, не бил извеждан и на разходки.

Административният съд присъжда, че Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” дължи 650 лв. обезщетение за 323 дни престой в лоша килия.

Според магистратите стаичките за задържане са имали прозорци и възможност за дневна светлина. В килиите обаче липсвала достатъчно жилищна площ, постоянен достъп до санитарен възел.

Валентин Христов и Юри Юриев от Велики Преслав получиха доживотната присъда заради жестокото убийство на 48-годишния Мехмед Тефиков.

Обезглавеният труп на Тефиков беше открит на 10 октомври 2009 г. в близост до църква „Архангел Михаил" във Велики Преслав. По-късно главата на убития беше открита в избено помещение на намираща се наблизо ново строяща се сграда.

Източник: Дарик
Снимка: news7.bg
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев