Одобриха законопроекта за хората с увреждания с допълненията, поискани от майките

Бисер Петков
11.10.2018 / 20:37

На заседанието на Съвета за интеграция на хората с увреждания днес следобед беше одобрен окончателният вариант на Закона за хората с увреждания. Въпреки започналото придвижване на законопроекта към парламента, майките остават в протестна готовност до завършването на реформата.

Повече от 13 часа продължи блокадата на бул. "Александър Дондуков" пред сградата на Министерския съвет, след като снощи протестиращите майки на деца с увреждания разпънаха палатките си върху жълтите павета и прекараха цялата нощ под прозорците на премиера Бойко Борисов. Тази сутрин палатките бяха преместени върху тротоара пред Министерския съвет, а на обяд майките си ги прибраха.

Майките искаха да се уверят, че реформата ще започне, и че разписаният план за действие с конкретни стъпки и срокове ще бъде спазен. "Бяха внасяни и изнасяни нашите текстове, внасяни и изнасяни. Ние искаме тази игра на котка и мишка просто да спре", заяви една от протестиращите майки.

След заседание на Съвета за интеграция на хората с увреждания този следобед стана ясно, че законопроектът за хората с увреждания с допълненията, поискани от майките, е одобрен.

Участниците в заседанието са подкрепили изтеглянето на предложението да отпадне защитата за хората с ТЕЛК от уволнение. Така окончателният проект запазва тази защита, както и квотите за работодателите да наемат лица с увреждания, но с някои облекчения.

Законопроектът ще влезе за гласуване от правителството следващата сряда, а два дни по-късно ще бъде внесен в парламента.

Още снимки от новината

Майки на деца с увреждания

 

Източник: Дарик
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев