Обвинените от Турция граничари ще дават показания в Бургас

Кораб
13.10.2018 / 16:49

Граничарите, които Турция обвинява в убийството на рибар-бракониер, ще бъдат разпитани във вторник пред Районния съд в Бургас. Четиримата ще предоставят доказателства в своя защита.

Случаят, за който у нас са оправдани, е от преди 10 години. Делото е заведено от турския наказателен съд.

Двамата бивши и двамата настоящи граничари живеят в страх, че ще бъдат осъдени от турската държава. Въпреки че са оправдани и от българския, и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

„Защо трябва ние сами да се борим с това? Няма ли държава, която още в самото начало това да го прекрати? Да се обърне и да каже: „Ние имаме издадено постановление, оправдателна присъда, нямате какво да искате повече от тях!”, заяви Михаил Цонков.

Николай Костов, който днес е началник сектор „Гранично наблюдение” в РДГП-Бургас, припомни: „Имаме награда за този случай тогава, защото в крайна сметка ние сме си изпълнили задачата - задържахме нарушители на границата! Те са осъдени за това!”.

Преди 10 години групата за бордови контрол получава сигнал за турски бракониери на калкан край Резово. Задържа ги, но при схватката единият е прострелян смъртоносно. След продължително разследване, делото е прекратено поради липса на престъпление. Но Турция води собствено дело.

„Може би не трябва да го казвам, но за да разберете с какви хора работя. Момчетата от мобилната група за бордови контрол събраха пари и ми платиха хонорара на адвоката. Искам да им изкажа огромна благодарност… На нас съвестта ни е чиста!”, казва Живко Петков, който също работи в граничната полиция.

Притеснението да не бъдат екстрадирани, превръща живота им в кошмар. Във вторник пред Съдебната палата се организира протест в подкрепа на граничарите.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев