Съдебни лекари на протест заради неизплатени хонорари от МВР

Съдебен лекар
16.10.2018 / 11:40

Съдебни лекари в Пловдив готвят протест. Причината е неизплатени от МВР възнаграждения за извънреден труд. От близо година те не са получавали своите хонорари за вещи лица и отказват да посещават местопроизшествия.

„Когато има тежко произшествие, все пак ходим, защото се чувстваме длъжни към обществото. Но по-леките престъпления, които са извън работното ни време, ние ги отказваме категорично. Ние сме лекари в болниците, а обслужваме МВР и Министерство на правосъдието. Основната ни дейност е да подпомагаме органите на правораздаването, като посещаваме местопроизшествия, извършваме, съдебно-медицински аутопсии, изготвяме експертизи, преглеждаме живи лица”, заяви д-р Костадин Балтов.

Вътрешното ведомство им дължи около 100 хил. лв. или средно по 15 хил. лв. на човек. Медикът посочи, че през тази година МВР са изплащали пари само за минали години.

Д-р Стела Янчева е специализант и работи в Съдебна медицина от тази година. Тя сподели, че извършеният труд към МВР, тя все още не е получила никакво възнаграждение.

„Когато се обадят и ние сме на работа в болницата, ние сме задължени да отидем. Посещавала съм тежки ПТП-та, убийства и самоубийства. МВР ми дължат около 10 хил. лв., но нямам надежда тези пари да ми бъдат изплатени”, каза д-р Янчева.

Съдебните медици разказват, че без техните заключения престъпникът не може да бъде осъден. Често са на служба в извънработно време, дори през нощта.

„Случвало се е в два, в три, в пет сутринта – огледите ни продължават по 7-8 часа, в изключително тежки условия,както климатични,така и от друго естество”, каза д-р Иван Црънчев.

Д-р Балтов допълни, че с Министерство на правосъдието, Следствието и Военна полиция нямат проблем с изплащането на хонорари.

„Решихме, че не можем да се справим с полицията, като не ходим на местопроизшествията. Този проблем е на национално ниво, затова на 27 октомври ще се съберем в Пловдив и ще решим какви мерки ще вземем срещу полицията, за да ни платят”, посочи съдебният лекар.

От полицията в Пловдив съобщиха,че от началото на годината са превели над 65 000 лв. на съдебните лекари.Останалите дължими пари също ще бъдат изплатени. Подобни проблеми има и в други градове от страната.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев