Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков
17.10.2018 / 13:13

Министерският съвет одобри проект на Закон за хората с увреждания на редовното си заседание, информира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в сградата на МС. По думите му по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството е поело в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания.

Проектът на Закон за хората с увреждания е приет във вида, в който е внесен, поясни Бисер Петков. Той допълни, че в законопроекта се предвиждат мерки за хората с увреждания - финансова подкрепа и подкрепа за изграждане на достъпна среда. Освен това се предвижда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособяване на работна среда за хора с увреждания.

Социалният министър посочи, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс от общо 486 млн. лева, който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика.

Министърът на труда и социалната политика каза, че този законопроект ще бъде внесен в Народното събрание до края на седмицата, където ще започне неговото разглеждане.

Според него по този начин се изпълняват ангажиментите, които са били поети, и Бисер Петков лично ще уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерския съвет.

Бисер Петков информира още, че законопроектът за социалните услуги вече е представен за обществено обсъждане. Той се надява до края на годината и този законопроект да бъде внесен и разгледан в парламента.

Източник: БТА
Снимка: БГНЕС, архив
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев