Община Сливен връчи годишните си награди за 2018 г.

Иван Савов
25.10.2018 / 22:15

На официална церемония тази вечер бяха връчени наградите на община Сливен за 2018 г. Това се случи в зала „Сливен“ в присъствието на много гости, сред които бяха кметът на града Стефан Радев, заместник-кметове, областният управител Чавдар Божурски, председателят на общинския съвет Димитър Митев, делегации от Печ, Гера и Тернопол.

Тази година наградата „Добри Чинтулов“ за литература и изкуство получи режисьорът Иван Савов. Отличието му бе връчено от кмета Стефан Радев.

Иван Савов е роден през 1944 г. Завършва гимназията за приложни изкуства в града. В творческата му биография са вписани над 200 сценографски проекта за оперни, балетни и драматични спектакли. Савов е бил главен художник и режисьор в Бургаската опера, режисьор и сценограф в камерна опера – Благоевград, главен художник на Старозагорската опера.

Наградата „Добри Желязков“ получи управителя на „Ретал Балкан" ЕООД Росен Русчев.

„Ретал Балкан" ЕООД – гр. Сливен е компания, която произвежда ПЕТ преформи и капачки, а също и предлага на своите клиенти цялостни решения за опаковане. Фирмата извършва дейността си в град Сливен от 2008 година. Техни клиенти са водещи фирми производители на бира, безалкохолни напитки и бутилирана вода.

Наградата „Д-р Иван Селимински“ бе връчена на проф. Иван Маразов. Отличието се присъжда ежегодно на видни изследователи и научни дейци за принос в историко-краеведската дейност и опазване на културно-историческото наследство на Сливен и Сливенския край.

Проф. Иван Маразов е роден през 1942 г. През 1967 г. завършва факултета по теория и история на изкуството при Института „И. Репин“ в Санкт Петербург. От 1967 до 1995 г. работи в Института за изкуствознание при БАН, а от 1988 до 1991 г. е директор на същия институт. През 1974 г. получава докторска степен, през 1986 г. защитава докторат, а следващата година е избран за професор. През 1995 г. основава Департамента по изкуствознание при Нов български университет и е негов ръководител до 2002 г. През 2012 г. е удостоен със званието почетен професор на НБУ.

От години проф. Маразов работи с Регионалния исторически музей в Сливен, най-вече в областта на тракологията. Заедно с местните музейни специалисти е проучвал скални светилища от късножелязната епоха, ръководил е съвместни академични семинари по тракология, многократно е участвал като автор, консултант, научен ръководител и редактор в изложби, издания и конференции, организирани от РИМ-Сливен.

Наградата „Милосърдие“ бе връчена на д-р Мария Никова.

Д-р Мария Никова е лекар по дентална медицина. Родена е в град Твърдица. Завършила е дентална медицина в Медицински университет София. Работила е като ординатор в терапевтично отделение при Районна стоматологична поликлиника. Освен ежедневните си професионални ангажименти, д-р Никова пише и научни трудове. Участва в Международен изследователски проект към Стоматологичен факултет – София.

В тържествения концерт-спектакъл по повод връчването на наградите, участваха камерния оркестър „Софийски солисти“, оперната певица Мария Славова, актьори от сливенския театър.

Още снимки от новината

Росен Русчев
Професор Иван Маразов награждаване
Професор Иван Маразов
Д-р Мария Никова награждаване
Д-р Мария Никова
Оперната певица Мария Славова и камерен оркестър "Софийски солисти"
Камерен оркестър "Софийски солисти"
Водещите

 

Текст и снимки: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев