Съдебни лекари от цялата страна спират да работят за МВР след Нова година

Съдебен лекар
27.10.2018 / 21:25

Съдебни лекари от цялата страна спират да работят за МВР след Нова година, ако дотогава вътрешното ведомство не изплати натрупаните с години хонорари. За това се разбраха съдебните медици, които проведоха среща в Пловдив.

За две години работа в съдебна медицина в Пловдив доктор Пламена Динева е посетила едни от най-тежките убийства и катастрофи. За огледите МВР й дължи около 15 000 лева.

"Ние сме на разположение, даваме график към полицията и ни викат по всяко време, 24 часа в денонощието сме на разположение”, каза д-р Динева.

Младата специализантка е от последното попълнение в бранша. Заради ниското заплащане и остарялата материална база професията е на път да изчезне.

Без експертизите на съдебния лекар, се блокира работата на прокуратурата.

"Извършването на един оглед, една катастрофа, има значение след това за определяне механизма на престъплението, за причината за смъртта”, обясни д-р Пламена Динева.

В подобна ситуация са и останалите лекари от страната. Съдебният медик на Монтана има извършени над 300 експертизи, нито една платена, през него минават и всички аутопсии.

„Хората чакат да си погребат човека и идват на вратата ми, и реват, защото няма кой, какво ще направите вие, кажете ми, а ние сме лекари преди всичко”, заяви съдебният лекар на Монтана Ивайло Димитров.

Пред bTV вътрешният министър каза, че до края на годината МВР ще плати на съдебните лекари.

„Аз съм се подготвил да поискам допълнително финансиране, за да може този процес да се изчисти и от следващата година да започнем начисто”, каза министър Младен Младенов.

По данни на МВР 8% от бюджета им отива за плащане на хонорари за вещи лица, което е няколко милиона лева.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев