Стара Загора вдига мемориал в памет на бивш кмет

Евгений Желев
28.10.2018 / 11:04

Мемориален знак в памет на загиналия трагично преди година бивш два мандата кмет на Стара Загора д-р Евгений Желев /1957-2017/ ще бъде поставен в центъра на Града на липите, решиха местните старейшини.

Идеята е на инициативен комитет, намеренията са той да бъде завършен за 24 май догодина. Мястото е избрано в т.нар. „квадрат на духа“, който се намира между главната улица на антична Августа Траяна, сградите на операта, регионалната библиотека, историческия музей и градската художествена галерия. В предложението, внесено за обсъждане от кмета Живко Тодоров е отбелязано, че периодът, в който д-р Желев е бил градоначалник /1999-2007 г./„съвпада с възстановяването и изграждането на редица важни за града обекти, но особена гордост за него е уникалният културен център в сърцето на града, наречен „квадрат на духа”. Име, измислено от самия него за сградите на операта, музея, регионалната библиотека и художествената галерия, ремонтирани в неговите кметски мандати – истинска обител, съхранила духовната мощ на Стара Загора. Безспорен авторитет, човек на действието и съзиданието, успяващ да накара хората да му вярват и да го подкрепят. С това му начинание градът ни днес разполага с цялостно изграден културен център, уникален като архитектурно-духовна среда - едно много важно условие, обуславящо открояващата се роля на Стара Загора в съвременния културен живот на страната.“

Тепърва ще се решава как точно да изглежда мемориалът, но мнозинството от инициаторите смятат, че най-подходящ ще бъде да бъде използвана планинска морена, върху която е да бъде изсечен барелефът на д-р Желев.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев