Кмет облича народна носия в знак на протест срещу Хелоуин

Кметът на дупнишкото село Бистрица облича народна носия на Хелоуин
30.10.2018 / 14:48

Кметът на дупнишкото село Бистрица Кирил Огненски облича народна носия в знак на протест срещу Хелоуин. Дейният кмет, известен с патриотичния си дух казва, че няма нищо против отбелязването на този празник, но според него трябва да се наблегне повече на българските.

„Нека на 31-и октомври (Хелоуин) не бъдем със страшни маски и костюми, а с български народни носии! Стига са ни промивали мозъците с чужди обичаи!!! Имаме си наши БЪЛГАРСКИ, на които да се показваме, преобличаме и обикаляме по къщите“, заяви в социалните мрежи Огненски.

Той е категоричен, че утре ще отключи кметския си кабинет в народна носия, за да покаже уважение и любов чисто към българските традиции. „Още преди да бъдат избран за кмет, аз съм обяснил на моите деца какво представлява Хелоуин. Те лично са си направили своя избор и не го празнуват, естествено не съм им се налагал. Голяма част от подрастващото поколение обаче не знае какво представлява този празник. М.г. попитах едни дечица, които срещнах на улицата, те нямаха никаква представа. Утре всеки, който реши ще може да види моя костюм за празника, надявам се да имам и последователи“, обяснява Кирил Огненски.

Факт е, че часове преди Хелуин почти всички заведения на територията на Кюстендилски регион са облепени с различни оферти, някои от тях даже предлагат и куверти по училищата.

„Защо няма такава еуфория на Коледа, на Сурва. Защото тогава не се организира, например, Сурвакарско парти. Именно тогава децата да се облекат в народни носии и да обикалят за здраве и берекет домовете на хората“, бяха част от коментарите на кюстендилци в социалните мрежи.

Репортерска проверка установи, че костюмите за Хелоуин вървят по 30-50 лв. и нагоре, в зависимост от вида им. Търговската мрежа е залята от страховити шапки на вещици, маски на вампири и какво ли още не.

Източник: Монитор
Снимка: Северина Димитрова
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев