3 бона глоба заради спанака с татул

Спанак
09.11.2018 / 21:06

До 3000 лева глоба по Закона за храните ще отнесе собственикът на фирмата, която достави спанак с татул в търговската мрежа. На Ивайло Малджански е издаден акт за административно нарушение за това, че е извършвал дейност от нерегистриран обект. Това съобщи за „Монитор“ началникът на отдел „Контрол на храните“ в БАБХ д-р Кремена Стоева.

„Това е много сериозно нарушение на законодателството, което е довело до това собственикът да не бъде контролиран при извършване на тази дейност“, коментира Стоева.

Вече стана ясно, че обектът, в който се почиства и пакетира спанакът, не е регистриран според Закона за храните и съответно не е проверяван от контролния орган. Д-р Кремена Стоева изтъкна, че експертите са проверили цеха, независимо че е не регламентиран обект, технологията, насажденията. Спанакът се е събирал от полето чрез машина.

„Това позволява да се получи такова замърсяване с чужди растения“, каза още Стоева.

Опасният спанак е спрян от разпространение в търговската мрежа и от него няма налични количества. Дадени са предписания на засегнатите търговски вериги да съберат продукта от щандовете и складовете си в логистичните си бази, където ще се провери какво количество ще се събере. На база на тази информация експертите ще направят анализ какво количество от зеленчука е продадено.

„В същото време веригите трябва да са уведомили потребителите да върнат закупени от тях опаковки, което също е със срок и изисква време. Опасната храна трябва да бъде придвижена към складовете и описана“, каза още д-р Стоева. Тя поясни, че спанакът е бил разпространяван от четири големи търговски вериги в цялата страна. Експертите от БАБХ са направили проверка както в централните им складове, така и в някои от обектите им в страната.

Намерените чужди примеси при проверките в Търговище пък са били изпратени днес за ботаническа експертиза в централната лаборатория по карантини на растенията, откъдето ще се получи официално становище дали намереното в спанака растение е татул. Не е ясно обаче кога ще са готови резултатите.

До момента четирима души - от Търговище, Костинброд, София и Бургас са подали сигнали за наличие на отровното растение в купения от тях спанак.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев