БАН създава своя метеорологична служба

БАН
12.11.2018 / 22:09

БАН създава нова метеорологична служба към Академията, след като Националния институт по метрология и хидрология пожела да се отдели. Това се посочва в съобщение на Учредителния научен съвет на института за изследване на атмосферата, климата и водите на БАН.

Новото звено ще заработи от 1 януари 2019 г. и ще се казва „Институт за изследване на атмосферата, климата и водите“. От същата дата ще функционира и НИМХ към МОН. Учените, специалистите и членовете на научно-помощния персонал на НИМХ трябва да подадат заявление, ако искат да работят в новото научно звено. От съобщението става ясно, че информацията за това ще бъде конфиденциална до обособяването на двете звена, едното в БАН, другото в МОН. Срокът за подаване на заявленията е 20 ноември. Тези, които решат да останат в БАН, в новото звено, ще запазят научните си степени, академични длъжности и проектите, по които са работили.

Междувременно на 31 октомври Управителният съвет на БАН е обявил конкурс за директор на Института за изследване на атмосферата, климата и водите при БАН. Срокът за подаване на документи е до 30 ноември.

До създаването на две метеорологични служби се стигна след като синоптиците от НИМХ изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов с искане да излязат от структурата на БАН. Причината беше, че не са получили и стотинка от отпуснатите от правителството допълнителни 15 млн. лв. за Академията. В позицията си те посочваха още, че не могат да платят дори сметките си за ток и комуникации. Освен това предупредиха, че има риск да спрат прогнозата.

Източник: Монитор
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев