Симеонов за оставката: Правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под натиск

Валери Симеонов
16.11.2018 / 21:43

Подалият оставка вице премиер Валери Симеонов взел решението да се оттегли от поста си в правителството в петък следобед след като се консултирал със своята партия НФСБ и с коалиционните си партньори, основно с Красимир Каракачанов. Това съобщи той пред медиите, аргументирайки своята оставка. Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставката на Симеонов.

"Не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извън парламентарни партии и цели групи на обществото", каза Симеонов, като за пореден път изтъкна, че не му е "детската мечта да бъде вице премиер".

"Причините са продължаващата медийна кампания от последните два дни, в която кампания като продължение на кампанията, която беше провеждана спрямо мен по повод изявлението ми за протести пред Министерския съвет, но продължението на тази кампания вече поставя акцент не върху моята личност в качеството ми на вице премиер, а и върху народни представители от НФСБ", твърди Симеонов.

"Ясно си давам сметка, че става въпрос за медийна кампания, от която се възползват и определени политически сили. Наясно съм, че тази медийна кампания удря върху авторитета на правителството и се превръща в една пречка за нормалното функциониране на сегашното управление. Това аз не мога да си позволя. Не става въпрос за моята личност, не става въпрос само за партията, на която съм ръководител, но става въпрос за управлението на България - управление, което определям не само аз, но и моите партньори, като изключително успешно, едно от най-успешните. И аз не мога да си позволя да тежа на това управление като воденичен камък, създавайки предпоставки за обществени настроения, протести и атаки не само от опозицията, а и от извън парламентарни партии и цели групи на обществото. Това е причината аз да си подам оставката, тъй като както съм казвал и друг път - не ми е детската мечта да съм вице премиер и съм заел този пост единствено защото настояваха моите партньори да бъда като гарант на това управление, участвайки в него, като гарантирам и подкрепата на партията, която ръководя", каза Валери Симеонов и добави, че никога не поставял условия да бъде такъв. "Пак повтарям - не ми е самоцел, от този пост не съм си представял, че човек може да влиза в изпълнителната власт, за да вади някакви облаги".

"Към настоящия момент считам, че най-правилната постъпка и от морална гледна точка е да не създавам проблеми на правителството на ОП и ГЕРБ. Повтарям, това е в резултат и на едно настроение, което до голяма степен дава сила и налива вода в мелницата на едни повсеместни протести. И естествено, че моята постъпка цели да лиши протестите от тяхното основание поне частично. Хайде сега да видим като вицепремиера Валери Симеонов си подава оставката, дали ще продължават тези протести и с какви претенции. А иначе може би разбирам и това, че не съм добре приет в медийното пространство, защото аз не съм стандартен политик, аз смятам, че трябва да се казва истината, че човек трябва да е честен, последователен, упорит, деен и ефективен във всяко нещо, с което се захване. Така че няма никаква драма в това, правя това, което ми диктува моята съвест, не го правя под натиск и на въпроса дали ми е казал Борисов, отсега ви казвам, че няма такова нещо. Решението съм взел днес следобед след като съм се консултирал с моята парламентарна група и моите партньори съответно, основно с Красимир Каракачанов и сега излагам решението си", каза Симеонов пред медиите.

Източник: Дарик
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев