Късни сливенски вести - хронология от 21 ноември

Сливен
22.11.2018 / 00:04

Кметът Стефан Радев посети вчера българо-американската база „Ново село“. Там той бе посрещнат от командира на черноморски помощен екип полк. Уесли Мъри и началника на полигона подполк. Петър Желев. В рамките на срещата кметът беше запознат с дейностите на базата и значимите проведени учения, които дават възможност на военнослужещите да получат добра подготовка. Визитата продължи с обиколка на тренировъчния полигон, където се извършват учения на войскови формирования. Военно-учебната база посетиха и областният управител Чавдар Божурски, директорът на ТД „Национална сигурност“ Николай Чиликов и директорът на ОДМВР – Сливен ст. комисар Димитър Величков.

Жители на Сливен и региона получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при 30% от тях тази среща се оказа решаваща. Това е изводът от кампанията „Попитайте хематолога“, която посети Сливен на 12.11. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Елина Белева, специалист-хематолог от УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

Многофункционална сграда за образование, култура и здравеопазване отваря врати в ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Официалното й откриване ще се състои на 22 ноември, четвъртък. Очаква се да присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Полицейски екипи са изпратени край колодрума и гарата, заради многото вода, която се е събрала на улиците, предаде slivenpress. Новината бе потвърдена от ОДМВР-Сливен. Патрулите са изпратени, за да преценят ситуацията. Ако се налага, движението ще бъде отклонявано, обясниха от полицията.

Сливналии алармират, че от известно време е въведен "режим на водата" на една от най-популярните планински чешми край нашия град – тази под долната станция на лифта. Туристи и хора, които ходят там да си пълнят туби, обясняват, че чешмата "работи" постоянно в събота и неделя, а през другите дни от седмицата водата се спира и пуска по някакъв неоповестен "график". Разказват се и любопитни случки. В едната двама възрастни мъже се подканяли един друг да побързат, тъй като "скоро ще спрат водата". В друг случай пък имало хора, които чакали да стане 11 часа, за "да пуснат водата". Чешмата е направена преди повече от 50 години, като каптажът е от Равна река, недалеч от горната станция на лифта, а водата се спуска надолу по тръби по гравитачен път - припомнят сливналии, запознати както с планината, така и с изграденото във вече не толкова близкото минало.

Снимка: Станимир Петков
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев