Рестартът на АЕЦ „Белене” – с нови разрешителни от Брюксел

......
22.11.2018 / 21:12

Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене” изисква България да поиска от Европейската комисия разрешителни за него отново. Това обяви евродепутатът Светослав Малинов, след като зададе към евроинституциите въпроси, свързани с проекта.

Проектът за Втора атомна отново може да се окаже в задънена улица, предупреди Малинов. А комисарят по енергетиката Ариас Каниете му отговори, че възобновяването на АЕЦ „Белене” през 2018 г. се счита за нов проект и напомни, че след Фукушима има нови правила за ядрена безопасност.

„Всеки бъдещ инвеститор трябва да знае, че влиза в един проект, който тепърва ще бъде одобряван от ЕК по още по-големи изисквания, което означава, че няма да бъде одобрен, няма да има инвеститори, няма да има „АЕЦ Белене”, заяви Малинов.

Според енергийния министър Теменужка Петкова АЕЦ „Белене” може да има – бъдещият инвеститор ще трябва да уведоми Еврокомисията за влизането си в проекта, а произнасянето ѝ щяло да отнеме няколко месеца. Депутати от управляващата партия обаче признаха, че за всеки инвеститор това ще е тежест.

„Инвеститорите просто ще знаят, че този риск, който досега беше неизвестен, сега е ясен. Това ще удължи времето при всички случаи”, каза Валентин Николов от ГЕРБ.

Според енергийни експерти може да се наложи страната ни да доказва пред Европа доста факти по проекта. Тази теза подкрепи председателят на „Българския енергиен и минен форум” Иван Хиновски. По думите му България ще трябва да доказва икономическата ефективност на „АЕЦ Белене”, нивата на безопасност, финансовата схема на проекта и защо той е нужен на системата. Според Хиновски това ще отнеме на България поне три години.

До момента интерес към АЕЦ „Белене” има от компании от Франция, Китай и Корея.

Източник: bTV
 
 

Copyright © 2008-2019 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев